Bog pomaže pri odlučivanju, smatra većina Amerikanaca

0

Skot Šimen profesor sociologije na univerzitetu u Torontu, uporedio je podatke dva nedavna istraživanja o verovanju Amerikanaca u učesće Boga u njihovom svakodnevnom životu.
 

Sve je u njegovim rukama: Bog

Rezultati njegove analize, objavljeni u martovskom broju časopisa Sociologija religije, pokazuju da se ta uverenja razlikuju u zavisnosti od obrazovanja i visine primanja ispitanika.
 

Ranija istraživanja isticala su druge faktore koji deluju na verska ubeđenja. Jedna studija je, na primer, pokazala da su prosvetni radnici pobožniji od drugih fakultetski obrazovanih ljudi, a druga da žene više od muškaraca veruju u Boga.
 

Istraživanje prof Šimena o religioznosti Amerikanaca pokazalo je da velika većina ispitanika (82 odsto) zavisi od Boga za pomoć i savet pri donošenju odluka.
 

Ukupno 71 odsto ispitanika smatra da je ono dobro ili loše što im se desi u životu deo Božjeg plana, a 61 odsto da je Bog zacrtao smer i tok njihovog života.
Njih 32 odsto se slaže sa tvrdnjom da "Nema smisla puno planirati, jer je sudbina svakog čoveka u Božjim rukama".
 

Generalno uzev, ispitanici s većim stepenom obrazovanja i višim prihodima manje veruju u božju intervenciju. Ali i oni, kada su uključeni u verske obrede pokazuju isti nivo verovanja u Boga kao i njihovi manje obrazovani i manje imućni vršnjaci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here