pixabay.com

Sigurni smo da ste upoznati sa svim zdravstvenim prednostima meditacije. Svest koju nam pruža može smanjiti stres, anksioznost, ublažiti bol, ali i sprečiti prerano starenje i ojačati imunitet. Ali prednosti se tu ne završavaju, nova istraživanja sugerišu da može poboljšati i vaš seksualni život.

– Meditacija je u osnovi sposobnost da fokusiramo pažnju, koncentraciju i svoj um na bilo koji odabrani predmet meditacije, a dobar seks se odvija i u našoj glavi – rekla je Šeril Frejzer, klinički psiholog, seksualni terapeut.

Ali šta znači seksualna meditacija i kako je možete koristiti za bolji seks i više orgazama? Evo šta kažu stručnjaci:

Šta je seksualna meditacija?

Zapravo, seksualna meditacija nije tačan termin koji koriste stručnjaci u ovoj oblasti, oni su više o svesnosti i meditaciji i tome kako ih primeniti na seks. Bez obzira na terminologiju, ideja je da se veštine svesnosti uvedu u seksualni kontekst.

Seksualna meditacija može da bude mnogo različitih stvari: može se jednostavno odnositi na opštu svesnost ili praksu meditacije, pažljiviji pristup seksu, vežbe partnera koje imaju i seksualne i svesne komponente, ili specifičan rad svesnosti koji može imati posebne koristi tokom seksa.

Koje su prednosti seksualne meditacije?

Manje stresa

Seks je stres za mnoge ljude, to je posebno tačno ako imate seksualnih poteškoća, poput bolnog seksa, nesigurnosti ili problema u komunikaciji. Tokom seksa razne brige i preokupacije mogu da stvore stres i tada se aktivira sistem odgovora na stres.

Kada se aktivira ovaj odgovor na stres, mnogo je teže postići seksualno uzbuđenje.

“Međutim, kada znamo da možemo da upravljamo tim odgovorom, mnogo je veća verovatnoća da ćemo doživeti uzbuđenje”, kažu stručnjaci.

Svest prirodno smanjuje stres jer pomaže u aktiviranju parasimpatičkog nervnog sistema. Ovo zauzvrat uravnotežuje simpatički nervni sistem, koji je odgovoran za odgovor na stres. Kao rezultat toga, više ćete uživati u trenutku.

Fokusiraćete se na trenutak

“Pažljivo fokusiranje na ono što radite nije komplikovano uputstvo”, kaže Frejzer. Međutim, svako čiji je um tokom seksa odlutao do prljavog posuđa ili poslovnog projekta zna da ovo nije lako slediti.

“Meditacija je sposobnost fokusiranja uma, a mi smo u tome zaista loši”, rekla je Frejzer.

Učenje kako da se fokusirate na ovde i sada, na poljubac, dodir ili bilo koji drugi osećaj, može vam pomoći da budete prisutniji.

“Seks sam po sebi može da bude bolje, senzualnije iskustvo”, kaže Frejzer.

Ona ističe da kada možete da se fokusirate na to kako vaš partner miluje vašu nogu ili prelazi prstom duž vašeg vrata, možete doživeti veći intenzitet.

Vaš libido može da se poveća

Odlične vesti za one koji imaju problema sa seksualnim nagonom. Istraživanja pokazuju da meditacija i svesnost mogu pomoći u jačanju vašeg libida i učiniti vas spremnijim za seks, objašnjava Frejzer. Ne samo to, oni vas mogu ohrabriti da započnete više seksa.

“To ne znači da ćete se odjednom jako napaliti”, kaže Frejzer, ali ćete obratiti pažnju na bliskost, dodir, sadašnji trenutak, oslobodićete se stresa, a sve to će povećati vaš seksualni nagon.

Jača intimnost sa partnerom

“Da, seksualna meditacija vam može pomoći da poboljšate fizičke senzacije, ali seks je više od toga. Intimnost i povezanost sa partnerom su takođe izuzetno važni za mnoge od nas”, kaže Frejzer.

Ako možete da dozvolite sebi da budete u ovom trenutku, takođe ćete biti svesniji druge osobe u prostoriji, što će vam omogućiti da se ponovo povežete na značajniji način. Umesto da sanjarite ili razmišljate o tome koja vam je hrana potrebna, bićete svesniji prisustva i potreba vašeg partnera, što će dovesti do bolje intimnosti za vas kao par.

Veće zadovoljstvo u seksu

Sve gore navedene prednosti, jači libido, bliskost, oslobađanje od stresa i prepuštanje trenutku, dovode do većeg zadovoljstva u seksu.

“Ako možete da trenirate svoj um da stvori uzbuđenje i vrstu veze koju ste imali na početku naše ljubavne veze, to znači da kroz meditaciju i svesnost, on može da ponovo stvori onaj “medeni mesec” osećaj koji možda niste imali neko vreme. Ovo će dodati novi osećaj uzbuđenja vašem seksualnom životu”, objašnjava Frejzer.

Kako praktikovati seksualnu meditaciju?

Počnite sa jednostavnim, svakodnevnim praksama svesnosti. Ne možete primeniti seksualnu meditaciju u spavaćoj sobi bez vežbanja uopšte. Možete isprobati različite vrste meditacije.

Kako da praktikujete seksualnu meditaciju?

-Započnite sa jednostavnim, dnevnim praksama

-Meditirajte sa partnerom

-Otvorite oči

-Isprobajte vežbe sa kontaktom očima

-Mislite na seks

-Isprobajte spori seks

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here