EPA/Atef Safadi
Džon Bolton

“Donald Tramp će otići u istoriju kao najgori predsednik kojeg smo ikada imali”, kaže bivši savetnik za nacionalnu bezbednost odlazećeg američkog predsednika Džon Bolton.

Bolton je izjavio da su Kina i Rusija najveća strateška pretnja za SAD i globalnu bezbednost i da bi pobeda Donalda Trampa na nedavnim izborima za predsednika nanela nepopravljivu štetu za zemlju.

– Smatram da će Kina biti egzistencijalno pitanje za Zapad i za njegovu demokratiju tokom celog 21. veka, jer sprovodi unutrašnju i međunarodnu politiku koja je suprostavljena zapadnim interesima i vrednostima – naveo je Bolton i dodao da više nije reč o komunističkoj zemlji, već o autoritarnom sistemu, koji vrši pritisak na sve vrste slobode.

Tvrdi da Kina pokušava da zloupotrebi pravila liberalnog međunarodnog sistema u celini kako bi ostvarila svoje interese sprovodeći merkantilističku politiku u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (WHO).

– Koristi kao oružje kompanije poput Huaweija i ZTE, a u cilju da preuzme u svoje ruke petu generaciju telekomunikacionih sistema svuda u svetu – objašnjava Bolton i dodaje da je aktuelni kineski predsjednik Si Đinping najautoritarniji lider te zemlje od vremena Mao Cetunga.

“Rusija je opadajuća sila”

Kada je reč o Rusiji, Bolton kaže da je to opadajuća sila.

– Rusija je takozvana ekonomija jednog konja, zasnovana na nafti i prirodnom gasu. Ali, sve dok ima desetine hiljade komada nuklearnog naoružanja, to je druga priča i to je zemlja koja se mora imati ozbiljno u vidu, što mislim i da radimo – smatra Bolton.

Kaže da Rusijom vlada autoritarni lider Vladimir Putin, koji pokušava da povrati rusku hegemoniju i uticaj Moskve u sovjetskoj sferi, ali i na Bliskom istoku.

Kada je reč o nedavno okončanim izborima za predsednika SAD, Bolton kaže da se plašio da će Tramp dobiti drugi mandat, jer, prema njegovim rečima, neke od štete koje je napravio bi bile nepopravljive, a posledice dugoročne.

– To je i razlog što sam dao ostavku na mesto savetnika za nacionalnu bezbednost SAD – kaže Bolton i dodaje kako veruje da će šteta, koju je, po njegovim rečima, napravio Tramp na međunarodnom i unutrašnjem planu biti brzo popravljena.

“Tramp je najgori predsednik u istoriji”

– Mislim da je Trampova vladavina samo iskustvo, a ne tendencija i mislim da će on otići u istoriju kao najgori predsednik kojeg smo ikada imali – tvrdi Bolton i ne smatra da nastaje “trampizam”.

Kaže da američki građani iz dana u dana sve više shvataju štetu koju je Tramp napravio.

– Tragedija je uopšte što je on bio nominovan i bio predsednik SAD. Ali, takođe mislim da su takve bile okolnosti i da su demokrate u 2016. godine nominovale najgoreg kandidata (Hilari Klinton) kojeg su mogli – kaže Bolton, uz konstataciju da Tramp u protekle četiri godine nije ugrozio temelje američkih institucija.

1 COMMENT

  1. Зато и јеси бивши! …а за пензију, одавно…као и Бајдени, Клинтони, Сороши и остале крвопије овог света, креативних једино за ратове и патњу

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here