EPA/Kim Hee-Chul
Džon Bolton

Bivši savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton smatra mogućim da će ruska vojska u Ukrajini koristiti taktičko nuklearno naoružanje.

– Mogu da zamislim scenario da ruska vojska pomisli na korišćenje taktičkog nuklearnog naoružanja, ako stvari u Ukrajini budu još gore nego što se čini da su danas – rekao je Bolton za austrijsku televiziju “Puls24”.

On smatra da je pretnja nuklearnim naoružanjem ruskog predsednika Vladimia Putina trenutno blef, ali bi se ona mogla razviti u nešto ozbiljnije.

Bolton ističe da, iako je Putinova pretnja imala za cilj da zaplaši Zapad, treba ozbiljno shvatiti podizanje gotovosti jedinica koje se brinu o nuklearnom naoružanju. On ne veruje da ruski predsednik, kako neki tvrde, ima psihičke probleme.

– Ne postoji razlog da se ne pomisli da on misli da vodi racionalnu politiku – naglasio je nekadašnji saveznik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Kaže da je Putin napravio više grešaka, da je potcenio odgovor Zapada i precenio snagu sopstvene vojske. Greška Zapada proteklih godina je, kaže, bila što nije razumela kako su snažna Putinova osećanja u vezi Ukrajine i Belorusije.

– Putin je raspad Sovjetskog Saveza okarakterisao kao geopolitičku katastrofu i ima sada cilj da rusku hegemoniju ponovo uspostavi na teritoriji bivšeg SSSR – ukazuje Bolton.

Smatra da je bilo moguće zastrašiti ga da su ranije preduzete snažne mere, i više oružja i podrške, kao i da su NATO snage poslate u taj deo Evrope. On je izrazio zadovoljstvo jedinstvom zapada i usvojenim sankcijama.

Međutim, ukazuje da mnogo zavisi od primene, a kao primer naveo je slučaj ruskog oligarha Olega Deripaske, protiv kojeg su SAD pre četiri godine izrekle sankcije, a i danas, kako dodaje, ima još uvek kuće u Vašingtonu. Bolton kaže da je Tramp delimično odgovoran za trenutni konflikt, jer je svojim napadima oslabio NATO i ohrabrio Putina.

– Time bi bilo gore stanje da je Tramp sada predsednik – smatra on.

Bolton nije zadovoljan ni politikom predsednika SAD Džozefa Bajdena u vezi Ukrajine.

– Bajden vodi pogrešnu politiku – kritikovao je on dodajući da nedostaje odlučnost američke vlade.

S tim u vezi je pomenuo da su pojedine najvažnije ruske banke izuzete iz isključenja od međunarodnog platnog prometa Swift, a i Vašington strahuje od uvođenja sankcija protiv ruskog gasa i nafte.

– Plaše se većih cena benzina – kazao je Bolton.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here