EPA/Javier Lizon
Žosep Borelj

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Žosep Borelj izjavio je da Zapadni Balkan, Turska, Ukrajina, Moldavija i Gruzija imaju istorijsku priliku da svoju budućnost čvrsto povežu sa Evropskom unijom.

Povodom 20 godina od najvećeg talasa proširenja EU kada je u Uniju primljeno deset novih članica, Borelj je u saopštenju naveo da EU nije završila svoj posao.

– Naš posao na ponovnom ujedinjenju kontinenta nije završen. Znali smo to pre 2022. godine, a znamo još bolje danas, zbog ruske agresije na Ukrajinu. Poslednjih godina milioni Evropljana pokazali su volju i nadu da se pridruže projektu EU. Zapadni Balkan, Turska, Ukrajina, Moldavija i Gruzija imaju istorijske prilike da čvrsto povežu svoju budućnost sa Evropskom unijom. Proširenje EU je transformativna politika koja povećava bezbednost, pravdu i demokratiju, povećava životni standard Evropljana –  rekao je Borelj.

On je dodao da EU i zemlje kandidati sarađuju u oblasti bezbednosti i odbrane, kako bi se zajedno suočili sa brojnim geopolitičkim izazovima.

Boreli je naglasio da EU takođe radi na reformi i da ima za cilj veću, ali i moćniju Uniju.

– Zemlje kandidati i Evropska unija imaju istorijsku šansu da izgrade veću, dublju i jaču Evropsku uniju – kazao je Borelj.

9 COMMENTS

  1. SRBIJA JE KONAČNO NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!!

    • mislim da si vise dosadio i redakciji Vesti ! daj covece prestani da davis sa ovimtekstom napisi nesto novo , uzgred da te pitam , kako mislis da se prosecan Srbin okrene vise Brüsselu kad taj isti Brüssel sve cini da unizi Srbiju pocev od ovoe gluposti sa Prishtinom oko ulaska u SE do nonsensa Nemacke oko nazovi “Genocida” u Srebrenici. i sad neko normalan treba da glasa za opoziciju koja tezi bude puki izvrsilac naloga onih koji GAZE po nama Srbima . Pa niko nije glup ni lud a jos manje je prosecan SRBIN FAKIR pa ce da se samounistava !
      izvni ali ispadas smesan !

  2. Bilo bi lepo da je EU samostalna i da se napravi unije Evropskih država i naroda , na žalost EU je kolonija SAD i radi za njene interese a protiv svojih interesa

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here