Brankovi stihovi nisu uzaludni

0

Tradicija duhovnih razgovora: Goran Bradić i članovi Prosvjete
 

Ovu tribinu nazvanu "Uzalud je budim – jezik i duh kao čuvari identiteta u delu Branka Miljkovića" Prosvjeta je upriličila u okviru svojih duhovnih razgovora koji se već tri godine održavaju svake prve subote u mesecu.

Predsednik Prosvjete Srđan Mijalković je rekao da je kultura sećanja bitan elemenat rada ovog društva, te da je podsećanje na pesnika Branka Miljkovića suviše važno da bi bilo zaboravljeno.

Mijalković je podsetio na biografske podatke o Branku Miljkoviću, pesniku rođenom u Nišu 1934. godine koji je tragično preminuo u 27. godini života, na njegovo plodonosno delo, nagrade i nesvakidašnju pesničku zaostavštinu koja je u rangu svetske i evropske poezije.

U nastavku večeri profesorka Svetlana Matić je čitala izabrane pesme Branka Miljkovića na srpskom jeziku, a Grozdana Bulov prevode na nemačkom uz prigodnu muzičku pratnju profesorke flaute Saške Milošević.

Banatski kulturni centar je 2011. godine izdao knjigu "Uzalud je budim – Vergeblich ich sie njecke" objavljenu kao kapitalno dvojezično srpsko-nemačko izdanje u prevodu Johana Lavundija.

U prepunoj sali prisutni su imali prilike da se podsete Miljkovićevih stihova "Uzalud je budim", " Poeziju će svi pisati", "Ako kažemo", "Inventar jedne pesme", "Dok budeš pevao" , "Ćele kula", "Morava", "Građenje pesme" "Domovini" i "Ariljski anđeo".

Istovremeno je prikaz koji je priredio Srđan Mijalković omogućio prisutnima svojevrsnu šetnju kroz pojedine malo poznate detalje života i rada ovog pesnika koji je u kratkom životu ostavio jedan od najupečatljivijih tragova u srpskoj poeziji.

Duhovnim razgovorima posvećenim Branku Miljkoviću prisustvovali su i Goran Bradić ispred Ambasade Republike Srbije u Austriji, protojerej-stavrofor Krstan Knežević i vojni predstavnici Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.

 

Nova sezona

SPKD Prosvjeta je ovim duhovnim razgovorima počela novu sezonu posle letnje pauze. Pored duhovnih razgovora, iznova otpočinju i ostali programi poput radionica čitanja i pomoći u učenju, a takođe se nastavlja i rad malog hora.
Već 13. oktobra zajedno sa vlastima 9. bečkog okruga Prosvjeta će organizovati zajedničku svečanost povodom dodela imena Diane Budisavljević jednom parku u ovom delu austrijske prestonice, što je rezultat uspešne inicijative ovog društva.
Takođe će 15. novembra biti organizovana tribina o Prvom svetskom ratu u okviru ciklusa kulture sećanja, na kojoj će učestvovati ugledni gosti iz Srbije i Austrije.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here