Tanjug/AP
Ruski vojnici

Francuski ministar odbrane Sebastijan Lekornu pozvao je svog ruskog kolegu Sergeja Šojgua kako bi ubedio Moskvu da ublaži svoju poziciju u vezi sa zapadnim vojnim kontingentom u Ukrajini i pronađe osnovu za “zamrzavanje” sukoba, smatra britanski analitičar Aleksander Merkuris.

– Mislim da su hteli da vide da li Rusi mogu da ublaže svoj stav o razmeštanju francuskih trupa u Ukrajini. Rusi su upozorili da će Francuzi biti na meti… i Francuzi se toga plaše – rekao je Merkuris.

Prema njegovim rečima, Francuska je svesna katastrofalne situacije u Ukrajini i sumornih perspektiva ukrajinskih Oružanih snaga na bojnom polju. Upravo zbog toga je, kako je nagovestio analitičar, Lekornuov drugi zadatak bio da “ispipa teren” za neki sporazum sa Rusijom koji bi omogućio zamrzavanje sukoba.

Britanski analitičar je podsetio da je predsednik Rusije Vladimir Putin već jasno izražavao svoj stav u vezi sa pokušajima da se zemlja namami u pregovore o zamrzavanju sukoba u Ukrajini. Tokom intervjua novinaru Dmitriju Kiseljovu, ruski predsednik je autore takvih predloga nazvao „opasnim ljudima“. Kako je tada primetio Putin, zapadni „mirovnjaci“ samo će „izbacivati svoje želje“ pod velom ustupaka Rusiji.

– Sve više mislim da je Putin imao na umu upravo Makrona kada je govorio o opasnim ljudima – ocenio je Merkuris.

Telefonski razgovor Lekornua i Šojgua, koji je inicirao Pariz, održan je u sredu. Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, francuski ministar je tokom razgovora „uporno pokušavao da ubedi ruskog kolegu da Kijev i zapadne zemlje nisu umešani“ u teroristički napad na „Krokus siti hol“, prebacujući svu krivicu na Islamsku državu.

Strane su se dotakle i teme mogućeg slanja francuskih trupa u Ukrajinu. Šojgu je upozorio frnacuskog kolegu na probleme sa kojima bi se Pariz mogao suočiti ukoliko bi se ovi planovi realizovali.

1 COMMENT

  1. citam pa se pitam da li ovo izmisljaju tzv. novinari zaduzeni za svinjarije na netu, ili se mozda ipak desava??? Boze dragi, francuz pita rusa da li ce ga ubiti ako udje u rat protiv?? Ne, nece, poslace vam kavijar i sampanjac za zahvalnost sto mracite protiv?! Budalastiji ratni marketing vrv nikada nije postojao, sa obe strane; rusi od pocetka prete ali Nato rakete lete na njih bez revansizma, a rusi su opominjali da ce ko se umesa biti legalna meta?? Nato po obicsju laze i maze, ratuje u Ukrajini od samog pocetka ali reklamira suprotno, a rat evo ugazio u trecu godinu uz milionske zrtve?! Izrael vrsi knjiski genocid u Gazi, a srbima se sprema rezolucija zbog nesto ostrije reakcije na zlocine mudzahedina nad nejaci; jedan zaista debilan svet se rodio a gde ce zavrsiti, videcemo! Bilo bi lepo na zgaristu sa zlocincima koji ubijaju pi celom svetu, ali…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here