Youtube/Printscreen
Foto: Ilustracija

Ministarstvo odbrane Velike Britanije obavlja nadzorne letove dronovima iznad Pojasa Gaze da bi prikupilo obaveštajne podatke o potencijalnim lokacijama na kojima se nalaze taoci koje drži Hamas.

Britanska ministarka zdravlja Viktorija Etkins rekla je ranije danas za Bi-Bi-Si da nadzorne letove vrše nenaoružane bespilotne letelice.

Ona je istakla da je cilj da se pronađu lokacije preostalih talaca koje drži Hamas.

Zvaničnici britanskog ministarstva odbrane prethodno su saopštili da će se za izviđačke letove koristiti niz neborbenih aviona, uključujući Shadow R1 koji se koriste za prikupljanje obaveštajnih podataka, objavio je “Gardijan”.

Ministarstvo je navelo da će informacije o potencijalnom boravištu talaca biti prosleđene Izraelu.

“Bezbednost britanskih državljana je naš prioritet“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da avioni za nadzor neće biti naoružani, da neće imati borbenu ulogu i da će imati isključivo zadatak da lociraju taoce.

“Samo informacije koje se odnose na spasavanje talaca biće prosleđene organima nadležnim za spasavanje talaca”, navodi se u saopštenju.

Borbe u Gazi nastavljene su u petak nakon jednonedeljnog primirja između Izraela i Hamasa, tokom kojeg je oslobođeno 80 izraelskih talaca u zamenu za 240 palestinskih zatvorenika.

Smatra se da se u Pojasu Gaze još nalazi više od 130 talaca.

Kancelarija britanskog premijera saopštila je da je najmanje 12 britanskih državljana ubijeno u napadu Hamasa na jug Izraela 7. oktobra, a još petoro se i dalje vodi kao nestalo.

Veruje se da su neki od njih kidnapovani, ali vlada nije potvrdila njihov broj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here