Tanjug/AP
Kralj Čarls III

Britanski kralj Čarls III i kraljica Kamila posetiće Francusku u septembru, saopštila je danas Bakingemska palata, nakon što je njihova planirana zvanična poseta u martu odložena zbog masovnih štrajkova i demonstracija protiv penzione reforme predsednika Emanuela Makrona.

Kralj Čarls je planirao da u martu obiđe Pariz i Bordo u okviru svoje prve zvanične posete kao monarh, ali je putovanje odloženo nakon što su nasilni protesti širom zemlje potresli Francusku, pa je Nemačka, koja je bila zamišljena da bude druga etapa putovanja, umesto toga postala prvo odredište kraljevske porodice, navodi AP.

Zvaničnici Bakingemske palate saopštili su da će zvanična poseta Francuskoj sada biti održana od 20. do 22. septembra.

“Poseta će proslaviti zajedničku istoriju, kulturu i vrednosti Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske“, navodi se u saopštenju Bakingemske palate.

Očekuje se da će program septembarske posete ostati u velikoj meri sličan onom koji je planiran za prvobitno putovanje, pri čemu se očekuje da će Makron biti domaćin svečanog banketa u čast svojih gostiju, prenosi AP.

Čarls (74) je stupio na tron nakon smrti majke, kraljice Elizabete Druge u septembru, a krunisan je na raskošnoj ceremoniji u maju.

On je juče odobrio da aerodrom kod gradića Tuke na severu Francuske, poznatog i omiljenog odmarališta Britanaca, može da ponese ime kraljice Elizabete Druge, saopštili su gradski zvaničnici.

U ovom popularnom letovalištu na obali kanala Lamanš kuću za odmor imaju i francuski predsednik Emanuel Makron i njegova supruga Brižit.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here