commons.wikimedia/RIA Novosti
Ruski specijalci (Foto: Arhiva)

Britanski “Dejli mejl” objavio je reportažu o tome kako se postaje pripadnik ruskih elitnih jedinica, koji je izazvao “poplavu” komentara u Britaniji, ali i u SAD, naročito među populacijom koja smatra da su Rusi danas “nepobedivi” za Zapad.

Britanski novinar Daren Bojl otputovao je u Rusiju gde je posetio završni test za dobijanje zvanja “specnazovca” u jedinicama FSIN-a koje su raspoređene u Mordoviji.

On opisuje da “krvožedni test izdržljivosti” započinje kada kandidati kreću na marš preko veoma nepristupačnog terena u dužini od osam kilometara.

Oni moraju savladati razne horizontalne i vertikalne prepreke, često se kreću u vodi do grla, istovremeno prolazeći kroz kišu metaka koje na njih ispaljuju instruktori.

Da bi se povećala težina ovog ispita, pored kandidata trči specijalna grupa instruktora koja ih psihološki maltretira. Nen zadatak je da stvore uslove zbog kojih će mentalno slabi kandidati odustati od daljeg testa.

Nakon što savladaju ovu fazu ispita, budući specijalci demonstriraju sposobnost baratanja streljačkim naoružanjem. A, zatim kreće finalna etapa testa, koja se naziva “dvanaest minuta pakla”.

Svaki od kandidata mora da se bori prsa u prsa sa instruktorima i pritom da izdrži četiri runde po tri minuta intenzivne borbe. Kandidati se direktno bore sa budućim saborcima koji već poseduju “crvenu beretku”.

Ovaj tekst u britanskom “Dejli mejlu” izazvao je dosta komentara osoba nezadovoljnih stanjem u britanskoj i američkoj vojsci. Mnogi smatraju da je u američkoj i zapadnim vojskama teško zamisliti ovakve testove izdržljivosti zbog favorizovanja rodne ravnopravnosti u oružanim snagama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here