EPA/Sergei Ilnitsky
Ruski vojnik u Marijupolju

Vojni analitičari upozoravaju da se situacija u istočnoj Ukrajini preokrenula u rusku korist, i da sve to posmatra Kina u kontekstu rešavanja pitanja Tajvana, navodi britanski “Ekspres”.

Uprkos svim pričama o Rusiji kao “tigru od papira”, stručnjaci su uvek znali da je ruska vojska daleko superiornija od ukrajinske. Rusija je i dalje jedna od najvećih svetskih sila koja je dugo bila jako potcenjena, piše kolumnista Džonatan Saksti.

Kako se rusko napredovanje nastavlja, uz gubitak od najmanje 100 ukrajinskih vojnika dnevno, Peking će pomno motriti situaciju, navodi ovaj britanski medij. Komunistička partija Kine predana je nameri da pod svoj nadzor stavi Tajvan, ostrvo koje se nalazi 100 milja istočno od kineskog kopna.

Tokom sukoba u Ukrajini, kineski državni mediji prenosili su poruku da je Rusija postupila razumno i da pobeđuje u svojoj kampanji. Sada, s obzirom na to da ruske snage preokreću situaciju u Ukrajini, Komunističkoj partiji Kine biće vrlo teško da ne napravi bar neki potez na Tajvanu, jer bi se, suprotno, to moglo shvatiti kao “gubitak obraza”, piše u tekstu.

Prošle nedelje, američki predsednik Džozef Bajden najavio je da će SAD vojno intervenisati ako Kina napadne Tajvan. Bez obzira na kritike sa kojima se Bajden od tada suočio, njegova izjava otkrila je deo istine – SAD će mnogo teže izbjći sukob oko Tajvana nego oko Ukrajine.

Potiskivanje SAD iz regiona?

Tajvan je deo prvog ostrvskog lanca koji uključuje i značajnu japansku teritoriju. Taj lanac blokira kinesku dominaciju u zapadnom Pacifiku, objašnjava “Ekspres”. Ako Tajvan postane deo Kine (a za Peking je to odavno), onda je kineska dominacija, ako ne u potpunosti obezbeđena, svakako vrlo izgledna, a SAD će biti istisnute iz regiona.

U tekstu se procenjuje da operacija na Tajvanu neće biti laka za Kinu. Kao i u slučaju ruske vojne intervencije u Ukrajini, pripreme za operaciju na Tajvanu biće zabeležene na satelitskim snimcima.

Vašingtonu i savezničkim snagama takođe će biti potrebno mnogo vremena za pripremu. Ali, ako se Vašington ne umeša u situaciju oko Tajvana, pitanje je koliko će Indija, Japan i Južna Koreja dugo ostati po strani, procenjuje britanski medij.

“Peking neće hteti da pred očima celog sveta bude zaplašen Bajdenovim pretnjama. Rizik da pitanje oko Tajvana eskalira u veći rat vrlo je stvaran. Zato bi uspesi Rusije u Ukrajini mogli početi da pojačavaju napetosti u istočnoj Aziji”, ističe se u tekstu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here