EPA/Andy Rain

Kenijska vlada pokrenula je istragu o navodima o zlostavljanja koje su sprovodili pripadnici britanske vojske, odnosno za optužbe za ubistvo, seksualno zlostavljanje i oštećivanje zemljišta u blizini britanske vojne baze u gradu Nandžukiju.

Kenijski parlamentarni odbor za odbranu, koji vodi istragu, ovog meseca će uputiti poziv javnosti da podnese svedočenja o svim navodnim zločinima ili nedelima pripadnika jedinice za obuku britanske vojske u Keniji (Batuk), a istrage će početi u oktobru, prenosi Gardijan.

”Ovo će imati ozbiljne posledice po sporazum o saradnji u oblasti odbrane, jer ako shvatimo da je bilo mnogo aktivnosti koje pljuju u lice sporazumu, to nam daje prostora da ga ponovo razmotrimo”, izjavio je predsednik odbora Nelson Koeh.

Odbrambeni sporazum Kenije i Ujedinjenog Kraljevstva obnovljen je u julu 2021, ali ratifikovan je tek u aprilu ove godine zbog prigovora zajednica koje žive u blizini vojne baze.

”Ovo je prvi put da se aktivnosti britanske vojske razmatraju na ovaj način. Ovo je značajan potez”, ocenio je kenijski advokat Kelvin Kubai.

Gardijan navodi da bi u okviru istrage mogle biti ispitane tvrdnje o ubistvu Agnes Vandžiru iz 2012, koja je poslednji put viđena u blizini kasarne, a njeno telo sa ubodnim ranama pronađeno u septičkoj jami u obližnjoj kući.

Istragom je utvrđeno da su britanski vojnici odgovorni za njeno ubistvo, ali niko nije optužen.

Pored toga, mogle bi biti ispitane tvrdnje da je neeksplodirane bombe britanska vojska ostavila na zemljištu dostupnom javnosti, kao i izveštaji da opasne hemikalije koje se koriste tokom vežbi ugrožavaju ljudske živote.

”Sve optužbe protiv britanskog vojnog osoblja shvatamo ozbiljno, a nadležne službe ili vlasti zemlje domaćina ih brzo istražuju, uz odgovarajuću podršku oružanih snaga. Očekujemo veoma visoke standarde ponašanja našeg osoblja, bilo da su na dužnosti ili van njih”, saopštio je portparol britanske vojske.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here