Vesti
Episkop Siluan

Povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, vernicima se obratio episkop australijsko-novozelandski, gospodin Siluan. Vladikinu Božićnu poslanicu prenosimo u celosti:

Draga mi u Bogomladencu Hristu duhovna deco po blagodati episkopstva, praznik Božića, rođenje Bogomladenca Hrista, jeste najveća radost, uteha, nada i snaga čovečanstvu, koje se pod teretom briga odrodilo i zaboravilo svoj uzvišeni priziv i dostojanstvo u ovome svetu.

Čovek o prazniku Božića se iznova priseća da je sazdan za večno i neprolazno, da je po rečima Prepodobnog Justina Ćelijskog „mali Bog u blatu“, ikona Božija, koju je Sin Božiji svojim ovaploćenjem i rođenjem došao da vaspostavi u sebi, dovrši i uzdigne do nebeskih visina.

Bog Slovo se rađa kao dete u pećini i polaže u jasle, Sin Božiji, drugo Lice Presvete Trojice, dobrovoljno se prazni i smanjuje, da bi nas duhovno prazne i osiromašene, ispunio, obogatio i uzvisio Svojom blagodaću.

Zamislimo braćo i sestre, Tvorac i Svedržitelj, onaj pred kojim sile nebeske trepte, koga Car David pozna u Duhu te uskliknu: „Sva zemlja neka se pokloni Tebi, i psalmopeva Tebi, neka psalmopoje Imenu Tvome, Višnji!” (Ps. 65,4), rađa se u tamnoj pećini i postaje sluga, da bi nas, u grehovnom ropstvu, oslobodio i učinio sinovima Njegovog Dana!

Vladika Siluan će za Božić služiti liturgiju u hramu Svete Trojice u Bransviku

U radosti ove tajne koju otkriva Božić, Crkva Hristova u ovoj Božićnoj noći kliče: Kto Bog velij, jako Bog naš – Ko je Bog veliki, kao Bog naš!

Imajući pred sobom ovu blagovest, neka se veseli srce naše ove večeri, neka svetlost Hristova i mir Njegov, koji je preko potreban rodu ljudskom, bude svima nama zvezda vodilja koja će nas voditi ka Njemu – našem tihom pristaništu i odmoru.

Posmatrajući ratove i nemire u svetu, stradanja, patnje, smrt i užas, prizvani smo da se usrdno molimo Gospodu Caru mira, da obasja srca ljudska, da bi svi narodi progledali Njegovim mirom. Jer blagovest Božićnog slavoslovlja anđela, „Slava na visini Bogu i na zemlji mir, među ljudima dobra volja!“, nam otkriva tajnu- da bez povratka Bogu, bez zacarenja vertikale slavoslovlja Boga na nebesima u ljudskim srcima, ne može biti mira i dobre volje među ljudima na zemlji.

Znajmo braćo i sestre, da borba za Hristovim mirom, započinje i odvija se unutar prostranstva čovečijeg srca. Trijada greha, smrti i đavola neprestano juriša da zauzme tvrđavu srca kao središta čovekovog psihofizičkog bića, da bi zatim zaposevši čoveka sejala svoju propast ne samo po njemu, nego i po celom svetu. Zbog toga, dragi mi u Bogomladencu Hristu, potrudimo se da ovoga Božića obnovimo svoj život u Gospodu!
Neka naš dolazak u sveti hram bude redovan, da sa nama povedemo i našu decu, našu unučad, da ih upoznamo sa Hristom, sa jedinim istinskim Putevoditeljem u život. Da se ispovedamo i pričešćujemo, jer bez pokajanja, bez svetovrlinskog i svetotajinskog života u Gospodu Hristu, nema života i spasenja.

I ovoga Božića smo molitvama i mislima sa našom braćom i sestrama na raspetom Kosovu i Metohiji. Iako živimo na Petom kontinentu, pozvani smo da nikada ne zaboravimo, ni mi ni naši potomci, za Pećku Patrijaršiju, Visoke Dečane, Gazimestan i sve naše svetinje i svetišta na Kosovu i Metohiji. Budimo jedinstveni i složni kao deca Svetoga Save. Znajmo da je najveća pobeda neprijatelju naša nesloga. Jedan je Hristos, a i jedan njegov apostol među srpskim narodom – Sveti Sava.

Mirbožeći se ovoga Božića, oprostimo jednim drugima sve uvrede i slabosti. Neka se Hristov mir zacari u srcima našim, u porodicama našim, u narodu našem i celom svetu!
Želeći vam svima od srca mnogo radosti, istrajnosti u veri, nadi i ljubavi, kao i svakog blagoslova za predstojeće Novo leto Gospodnje, pozdravljam vas radosnim pozdravom, Mir Božji – Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!

EPISKOP AUSTRALIJSKO-NOVOZELANDSKI SILUAN

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here