Bugarski predsednički tupoljev na zemlji

0

Uskoro na aukciji: Bugarski avion TU 154
 

"Bugarski Tu-154 neće leteti dok svi uzroci rušenja poljskog aviona ne budu poznati", rekao je načelnik vazduhoplovstva Penčo Penčev za dnevnik "24 časa".

Poljski predsednički avion koji se u subotu srušio na zapadu Rusije sa 96 putnika i članova posade identičan je avionu bugarskog predsednika Georgija Prvanova, kada je reč o proizvođaču i modelu letilice, preneli su bugarski mediji.

Avion ruske proizvodnje bugarski zvaničnici koriste više od 20 godina. Ukupno četiri takva aviona se koriste u Evropi – jedan u Bugarskoj, jedan u Slovačkoj i dva u Poljskoj.

Iako su ruski istražitelji isključili mogućnost tehničkog kvara kao uzroka rušenja poljskog aviona, bugarski zvaničnici razmatraju dalju upotrebu aviona "TU-154".

Problema sa bugarskim predsedničkim avionom poslednji put je bilo u februaru 2008. dok je bugarski predsednik bio na putu za Meksiko, kada je letilica morala prinudno da sleti zbog tehničkih problema.

Bugarsko ministarstvo saobraćaja objavilo je u februaru ove godine da će avion biti u upotrebi do juna 2010, a zatim dat na aukciju sa početnom cenom 2,5 miliona leva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here