Tanjug/AP
Kralj Čarls III

Kralj Čarls će otputovati u Francusku i Nemačku u svoju prvu državnu posetu otkako je nasledio svoju majku kraljicu Elizabetu na mestu britanskog monarha prošlog septembra, saopštila je danas Bakingemska palata.

Čarls će se tokom petodnevne posete dvema zemljama, koja počinje 26. marta i u koju ide sa kraljicom suprugom Kamilom, obratiti parlamentima Francuske i Nemačke, preneo je Rojters, javlja Tanjug.

– Poseta će proslaviti odnos Velike Britanije i Francuske i Nemačke, obeležavajući zajedničku istoriju, kulturu i vrednosti – rekao je portparol Bakingemske palate.

On je dodao da je to, takođe, šansa da se pogleda napred i pokaže na koji način tri zemlje rade na partnerstvu.

Tokom boravka u Francuskoj kralj Čarls će se pridružiti predsedniku Emanuelu Makronu na državnom banketu u Versajskoj palati i na ceremoniji sećanja kod Trijumfalne kapije.

Čarls će se obratiti senatorima i poslanicima u francuskom parlamentu, posetiće Bordo da bi video kakav su uticaj imali požari prošlog leta i obići će organski vinograd.

U Nemačkoj, članovi britanske kraljevske porodice biće dočekani kod Brandenburške kapije, što je prvi put da će nekom šefu države tu biti priređen svečani doček.

Čarls će se obratiti nemačkom parlamentu i sastati se sa izbeglicama koje su nedavno stigle iz Ukrajine.

Putovanje će uključiti i odlazak u Hamburg gde će posetiti ostatke crkve Svetog Nikole, porušene kada su saveznici bombardovali grad tokom Drugog svetskog rata.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here