Lična arhiva
REZBARI SE MOTORNOM TESTEROM: Marija Marković

Vajarka Marija Marković, koja živi i radi u Peskari i koju su čitaoci “Vesti” već upoznali, sa kolegom Lukom Radojevićem je u Slovačkoj učestvovala na Ice Master Tatrdž 2024, nezvaničnom svetskom prvenstvu u rezbarenju ledenih statua. Svoje umeće u rezbarenju leda pokazali su učesnici iz 10 zemalja, a Marija i Luka su predstavljali Srbiju.

– Tehnika rada na ledu je slična onoj pri radu u drvetu, koristimo motornu testeru za sečenje leda i dleta koja su slična onim za obradu drveta. Rad u ledu na otvorenom prostoru nije bio nimalo lak, s obzirom na niske temperature. Učestvovalo je 10 timova iz Mongolije, Španije, Slovačke, Češke, Nemačke, Mađarske, Ukrajine, Litvanije, Poljske i Srbije. Svaki tim je imao po dva učesnika, a uz mene je bio kolega vajar Luka Radojević. Tema prvog dana bila je: LjUBAV, SLOBODA I MIR – svet bez nasilja kroz vaše oči, drugog dana radovi su bili na temu: PODVODNI SVET – podvodna fauna i flora. Iako su dani bili brzi, bili su intenzivni, puni energije i lepote. Tokom ta dva dana stvorili smo skulpture “Harmonija u vodi” i “Ljubav dolazi iz srca” – kaže Marija za “Vesti”.

“Harmonija u vodi”

Luka Radojević je rodom iz Crne Gore, oženjen je Ruskinjom i živi u Rusiji.

– Već godinama sarađujem sa Marijom, prvi put smo se sreli u Turskoj gde smo radili na zajedničkom projektu. Posle nas je sudbina i profesija odvela na više kontinenta gde smo sarađivali na profesionalnoj i prijateljskoj osnovi, ona kao predstavnik Srbije i ja kao predstavnik srpskog naroda iz Crne Gore. U Slovačkoj smo radili na zajedničkoj skulpturi i to je potvrda naše buduće saradnje na novim projektima – kaže Luka.

“Ljubav dolazi iz srca”

Marija i Luka su zajedno radili i krajem 2023. na internacionalnom simpozijumu skulptura od leda u Kini, a Marija je potom početkom 2024. bila na sličnom festivalu u Francuskoj.

Kao kod kuće

– Mesto u Slovačkoj je bilo veličanstveno, ljudi izuzetno ljubazni i gostoprimljivi, osećala sam se kao kod kuće. Organizacija je bila besprekorna, sve je bilo na svom mestu. Upoznala sam mnogo sjajnih novih prijatelja – kaže Marija.

VEĆ UIGRAN TIM: Marija i Luka

Za posetioce je pripremljen i raznovrstan dodatni program za oba dana. Veliki ledeni šou sa vatrenim efektima biće izveden u subotu i nedelju.