Carska gozba za članove MMF-a

0

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić organizovao je danas za delegaciju MMF-a i čelnike "Fijata" gozbu u Vinariji "Radovanović" u Krnjevu. Šef misije MMF-a Albert Jeger, direktori "Fijata" iz Kragujevca i još dvadesetak predstavnika Vlade i Fonda degustiraće vina i uživati u bogatoj srpskoj trpezi, na kojoj će se služiti pašteta od fazana i zeca, sarma, pihtije, smuđ, jagnjeće pečenje i razne druge đakonije.

 

Vlasnik vinarije "Radovanović" Miodrag Radovanović se uveliko sprema za goste

 

Umesto razgovora o kreditnom aranžmanu, predstavnici Vlade i MMF-a danas pre podne će biti u radnoj poseti Fabrici "Fijat automobili Srbija" u Kragujevcu, a posle obilaska pogona, svi zajedno, opustiće se uz vino i jagnjetinu u Krnjevu.

 

Da se trpeza za goste uveliko sprema, potvrdio je i vlasnik vinarije Miodrag Radovanović.

 

"Očekujemo goste, kako da ne! Biće mi to velika čast“, kaže Radovanović, i dodaje da će na ručku biti skoro 30 ljudi. On otkriva da će gosti imati priliku da probaju više od deset vrsta belog i crnog vina. Ručak će, prema njegovim rečima, početi uz tradicionalna srpska predjela.

 

"Na trpezi ćemo imati pihtije, projice i sarmu, što odlično ide uz mlado vino. Takođe, na meniju će se, za početak, naći i paštete od fazana i zeca koje se služe sa suvim šljivama i vrganjima“, nabraja Radovanović. Od ribe će se služiti smuđ, a kao glavno jelo, jagnjeće i praseće pečenje.

 

"Stara domaća šljivovica ostavljena je za kraj jer odlično ide uz tortu od badema, oraha i čokolade“, objašnjava vlasnik vinarije.

 

Mediji nepoželjni

 

U Ministarstvu ekonomije su naglasili da će poseti delegacije MMF-a vinariji u Krnjevu moći da prisustvuju samo snimatelji i fotoreporteri, ali ne i novinari. Takođe, u ovom ministarstvu napomenuli su i da će, posle obilaska pogona "Fijata" u Kragujevcu, kratku izjavu za medije dati samo ministar ekonomije Mlađan Dinkić.
"Molimo vas da imate razumevanja i uvažite molbu predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda koji neće moći da daju izjave za medije“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako bi gostima izdaleka što verodostojnije preneo "umetnost pravljenja vina", Radovanović je angažovao stručnjaka, koji odlično govori engleski jezik da mu pomogne u kratkoj prezentaciji.

 

On kaže da će biti ponosan ako današnje neformalno druženje MMF-a i Vlade Srbije za njegovom trpezom makar malo pogura pregovore o uslovima kreditnog aranžmana. Radovanović kaže da su pre nekoliko godina razgovori oko kredita Svetske banke uspešno završeni baš nakon posete ovoj vinariji.

 

"Guverner Jelašić je pre dve ili tri godine ovde doveo pregovarače iz Svetske banke. Bili su jako zadovoljni kada su odlazili iz vinarije, a čuo sam da su posle toga pregovori išli mnogo lakše“, priča Radovanović. On dodaje i da će sa zadovoljstvom platiti ceh bogate trpeze.

Inače, članovi delegacije MMF-a izrazili su prošle nedelje želju da posete neku dobru srpsku vinariju, a ministar ekonomije Mlađan Dinkić predložio je Vinariju "Radovanović" i organizovao obilazak. 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here