EPA/Malton Dibra
Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu

Sjedinjene Američke Države su predlagale Turskoj da pošalje svoje sisteme S-400 u Ukrajinu, ali je Ankara to odbila, izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

– U vezi sa S-400 bilo je nekoliko predloga od SAD. Rekli su nam da im predamo kontrolu. Taj predlog zadire u našu nezavisnost. Gde je onda naša nezavisnost – rekao je Čavušoglu u intervjuu za „Haberturk“.
Prema njegovim rečima, Ankara je u više navrata dobijala razne predloge od SAD u vezi sa S-400 i, „da je pokorna, ne bi imala one probleme s Vašingtonom koje ima sada“.
– Čak su nam predlagali da ih pošaljemo u Ukrajinu, a mi smo rekli da to ne može – rekao je Čavušoglu.
Rusija i Turska su 2017. godine potpisale prvi ugovor za kompleks S-400, vredan 2,5 milijardi dolara, uz mogućnost kupovine još jednog kompleksa.
Isporuke prvog kompleksa izvršene su 2019. godine, a 2022. direktor Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Rusije Dmitrij Šugajev rekao je da je potpisan i počeo da se sprovodi ugovor o nabavci drugog kompleksa PVO sistema S-400.
Čavušoglu je, takođe, istakao da saopštenja turske opozicije o tome da je neophodno priključiti se sankcijama protiv Rusije nose rizik za tursku ekonomiju i energetiku.
Čavušoglu je ranije, na konferenciji za medije s američkim kolegom Entonijem Blinkenom, izjavio da se Ankara ne priključuje jednostranim sankcijama protiv Rusije, ali da ne dozvoljava da se one zaobilaze.

3 COMMENTS

  1. Sta su Ameri mislili su svi Ovce i glupi. Dao drugo Rusija ima kontrolu nad svakim sistemom kojeg proda nekom iz razloga da taj sistem nebude upotrebljen protiv njih.

  2. Ameri traze nemoguce. Odmah bi pravili kopiju. To ih muci. Majstor zna sta radi, ali konjokradice i Poljaci ne znaju sta im se sprema. Zasto ja nemam zelene novcanice?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here