EPA/Tatyana Zenkovich
Aleksandar Lukašenko

Generalni sekretar nemačke vladajuće CDU Paul Cimijak ocenio je danas da je predsednik Belorusije, Aleksandar Lukašenko, kojeg je nazvao bivšim šefom države, priteran uza zid.

Cimijak je nakon tajne posete šefici beloruske opozicije Svetlani Tihanovskoj u Litvaniji nemačkom dnevniku “Bild” izrazio zabrinutost zbog situacije u Belorusiji. On je ocenio da postoji velika opasnost od nove eskalacije od strane bezbednosnih snaga, rekavši da Lukašenko ima mnogo opcija, a jedna je da primeni silu.

Cimijak je zatražio oštrije sankcije protiv Lukašenka i njegovih sledbenika, koji su, kako je kazao, odgovorni za lažiranje izbora i nasilje na ulicama. Istovremeno je apelovao na predsednika Rusije Vladimira Putina da se ne mešao u unutrašnje stvari Belorusije.

– Obaveza da se ne interveniše važi i za Rusiju – poručio je visoki funkcioner CDU, stranke nemačke kancelarke Angele Merkel.

Cimijak očekuje da će Rusija biti na strani građana koji su izašli na ulice boreći se za svoja prava. Upitan za navodno trovanje lidera ruske opozicije Alekseja Navaljnija, Cimijak je rekao da može da dođe na lečenje u Nemačku.

– Ako se to želi, imamo u Nemačkoj mogućnost lečenja – objasnio je on.

2 COMMENTS

  1. nista nisu naucili od ostalih rasturenih do bola i bede pod zastavom demokratije.Kad im nije bilo dobro TAKO IM I TREBA.
    KO trazi veće izgubi iz vrece. Samo da glave sačuvaju ali tesko.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here