pixabay.com
Jagode

Sredinom aprila omiljeno srpsko voće jagode koštalo je 600 (5,1 evro) do 700 dinara (5,9 evra), da bi sada na kraju maja koštalo 200 dinara (1,7 evra). Ni najstariji kupci ne pamte ovakve oscilacije.

Đorđe i Biljana Petrović iz okoline Grocke već nekoliko godina se bave uzgojem ovog voća.

– Posao oko ovog voća je prilično težak, ali je zato prva zarada u proleće slatka. Naravno, ako nas vreme posluži – govori Đorđe. – Ima mnogo posla i truda oko jagode, jer je ovo voće prilično osetljivo.

Kako su jagode krenule da crvene, tako se u porodici Petrović javila doza straha zbog vesti iz Rusije, gde je epidemija virusa korona bivala sve jača.

– Prvi otkupljivači su stigli i ponudili nam 300 dinara (2,5 evra) po kilogramu. Nažalost, čim su u Rusiji zatvorili kvantaške pijace, cena je drastično pala. Sada se jagode otkupljuju za 120 (skoro evro) i 150 dinara (1,2 evra) po kilogramu. Uprkos svemu, mi smo zadovoljni. Jagode sada prodajemo za Rumunima, Poljacima i bratskoj Republici Srpskoj – objašnjava Đorđe.

Ovogodišnji prinos je znatno umanjen zbog nekoliko jakih mrazeva koji su odneli dobar deo roda. Milan Prostran, agroekonomista, za “Vesti” kaže da je reč o sezonskom ciklusu.

– Jagode su na početku sezone bile skupe i tako je nažalost svake godine. Kako sezona odmiče tako pada i cena prvog prolećnog voća. Logično je da su jagode iz plastenika skuplje nego ove koje se gaje na otvorenom – kaže Prostran.

Dodaje da je sve teži proboj srpskih voćara na zahtevno rusko tržište:

– Korona jeste ove godine bila problem, ali Rusi su vrlo probirljivi kupci, koji traže “dlaku u jajetu”.

Isplati se i hladnjačarima

– Kada je jagoda skupa onda se isplati i nama i proizvođačima, kada cena padne znači da je došlo do zasićenja tržišta. Nikada nije bilo ovakvih varijacija cena jagode. Svaki dan se menjala cena, ni proizvođači, ni mi nismo znali kolika će otkupna cena biti sledećeg dana. Jednog dana je bila 300, drugog 250, trećeg opet 300, a sada je pala na 120 i 150 dinara – kaže jedan vlasnik hladnjače.