EPA/Andy Rain
Viktor Orban

Posle ministarke odbrane Češke Jane Černohove i poljski ministar Marijuš Blaščak odlučio je da zbog stavova mađarskog premijera Viktora Orbana posle napada Rusije na Ukrajinu i njegove popustljivosti prema Rusiji bojkotuje sastanak ministara odbrane Višegradske grupe u sredu i četvrtak u Budimpešti.

– Neću ići na sastanak ministara odbrane V4 u Budimpeštu. Uvek sam podržavala V4 i jako mi je žao što je sada za mađarske političare važnija ruska nafta nego ukrajinska krv – saopštila je prošle nedelje Černohova.

Češka ministarka je podsetila da su u Mađarskoj ove nedelje parlamentarni izbori i da odbija da učestvuje u predizbornoj kampanji Orbana i njegove stranke.

“Orban je sramota evropske politike”

Na sednici poljskog Saveta za nacionalnu bezbednost se bojkotu sastanka ministara odbrane u Budimpešti pridružio i poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak.

– Ministar je na Savetu za nacionalnu bezbednost potvrdio da neće ići. I jako je dobro što neće. Mađarska mora da bude kažnjena za svoj stav koji je proruski. Kada u Ukrajini ginu ljudi, Marijupolj toliko bombarduju, na druge gradove bacaju kasetne bombe, a premijer Orban govori da to ne vidi – on je jednostavno sramota evropske politike i trebalo bi da bude iz nje isključe – kazao je Kšištof Gavkovski iz opozicione stranke Levica.

Zbog proputinovskih stavova Orbana, koji je bio važan saveznik vladajuće poljske stranke Pravo i Pravda, zamrznuti su i kontakti poljske vlade s Budimpeštom, a poslednji sastanak je bio u Londonu 8. marta, tokom razgovora Višegradske grupe sa vlastima Velike Britanije, javlja na osnovu nezvaničnih izvora u vladi premijera Mateuša Moravjeckog list “Gazeta viborča”.

“Po našem mišljenju, Orban vodi igru ne samo zbog izbora, a njegov odnos prema Moskvi neće se promeniti ni ako pobedi. Zato nema povratka savezu sa Budimpeštom”, rekao je poljskom listu neimenovani izvor u vladi.

Mađarski premijer udario je i neočekivani diplomatski šamar Varšavi kada je pozvao poljsku ultrakatoličku organizaciju Ordo Iuris da pošalje posmatrače na predstojeće izbore da kontrolišu da li izbori protiču pošteno i demokratski, dok je posmatračku misiju koju šalje OEBS, kome inače trenutno predsedava Poljska, optužio za pristrasnost.

2 COMMENTS

  1. E ,moji glupaci Orban nije sramota EU on radi posao siguran za svoj narod kao prvo Poljaci i Cesi su zaboravili ko ih je oslobodio u drugom ratu od Nacista. Kao trece zar vi nevidite da vas Amerika gura u anbis protiv Rusa nazalost to je Orban uvideo i ogranicava se od prljave politike Vanksintona.

  2. Setite se samo kada su ti poljaci hodali po buvljim pijacama u bivsoj Jugoslaviji. Tazili su ratnu odstetu od Nemaca, za 2. svetski rat, treba novac za novo avione.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here