Pixabay.com

Ukoliko imate problema sa anemijom, trebalo bi da uvrstite ove namirnice u jelovnik.

Malaksalost, vrtoglavica, glavobolja ili gubitak snage su najčešći simptomi malokrvnosti. Ako imate neki od ovih simptoma najbolje bi bilo da se javite lekaru.

Anemija je u velikom broju slučajeva uzrokovana neadekvatnom ishranom koja ne uključuje dovoljno gvožđa, folne kiseline ili vitamina B12. Ove materije najviše se mogu naći u sledećim namirnicama:

1. Susam

Crni susam idealna je opcija ako patite od anemije. Možete ga konzumirati tako što ćete kašičicu ove namirnice pomešati sa vodom i ostaviti da odstoji oko dva sata. Potom procedite susam i izgnječite ga. Nakon toga, dodajte kašičicu meda i dobro promešajte. Preporučuje se da uzimate ovu smesu dva puta dnevno.

2. Spanać

Spanać je fantastičan izvor antioksidanata, kalijuma, gvožđa, magnezijuma, vitamina B i vitamina C. On je niskokaloričan i bogat vlakinima. Samo pola šoljice spanaća dnevno može vam pomoći da ojačate krvnu sliku.

3. Paradajz

Paradajz je potreban kako bi telo moglo bolje da apsorbuje gvožđe. Obiluje vitaminom C i likopenom, a možete ga ubaciti u salatu, sendviče ili napraviti sok.

4. Cvekla

Cvekla je gotovo najdelotvornija kada je u pitanju rešenje problema sa anemijom. Studije sprovedene u Nemačkoj su došle do zaključka da redovnim konzumiranjem ove namirnice možete rešiti problem nedostatka gvožđa skoro za ceo život! Cvekla obiluje gvožđem, a osim toga odlična je i za krvni pritisak. Ubacite 3 cvekle, 3 jabuke, 3 šargarepe, med i 2 limuna – dobićete smuti dobar za ceo organizam.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here