Četrnaest godina od sloma Miloševićevog režima

Narod je izašao na ulicu, Beograd je goreo tog 5. oktobra
 

Da podsetimo, ko se ne seća – demonstracije su izbile pošto je Milošević odbio da prizna rezultate izbora za predsednika SR Jugoslavije u septembra 2000. koje je izgubio od kandidata Demokratske opozicije Srbije (DOS) i lidera Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice.

 

 

 

Demonstranti su 5. oktobra u Beograd, na plato ispred tadašnje Savezne skupštine a danas Doma Narodne skupštinne, stigli iz čitave Srbije u kolonama automobila, autobusa i kamiona dugačkim desetine kilometara, probijajući buldožerima policijske blokade na putevima.

 

Već u prepodnevnim satima policija je upotrebila suzavac kako bi sprečila demonstrante da uđu u zgradu parlamenta, ali bezuspešno.

 

Zgrada Savezne skupštine je demolirana i zapaljena, kao i zgrada RTS-a u Takovskoj ulici.

 

Policija je ubrzo prestala da pruža otpor i mahom se pridružila narodu.

 

 

 

U večernjim satima 5. oktobra 2000. građanima se sa terase Skupštine Beograda obratio novi predsednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici.

 

U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je pala pod točkove kamiona. Momčilo Stakić iz Krupnja preminuo je od posledica srčanog udara. Povređeno je 65 ljudi.

 

 

 

Slobodan Milošević je u aprilu 2001. uhapšen zbog finansijskih malverzacija, a dva meseca kasnije je izručen Haškom tribunalu gde mu je suđeno za genocid u Bosni i Hercegovini, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj i na Kosovu. Umro je 11. marta 2006. od infarkta, u svojoj ćeliji u pritvoru Haškog tribunala.

 

Socijalistička partija Srbije (SPS), čiji je Milošević bio neprikosnoveni lider deceniju, vratila se na vlast 2008. godine postavši deo vladajuće koalicije, čiju je okosnicu činila
Demokratska stranka, sa kojom je, potom, potpisala deklaraciju o političkom pomirenju. U koalicionoj vladi sa Srpskom naprednom strankom kao stožerom, formiranoj posle majskih izbora 2012, lider SPS Ivica Dačić je bio premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova.

 

 

 

U aktuelnoj vladi premijera Aleksandra Vučića predsednik SPS Ivica Dačić je šef diplomatije.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime