Glasanje Milorada Dodika protiv davanja agremana novom nemačkom ambasadoru u BiH Tomasu Fičenu nastavak je njegove sulude politike sukoba sa celim svetom i proglašavanje neprijateljem zemlje sa kojom Srpska ima najveću trgovinsku razmenu. Poručili su ovo poslanici opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske uoči sednice na kojoj je razmotren Dodikov veto u Predsedništvu BiH na davanje pomenutog agremana.

Poslanici SDS-a, PDP-a i DNS-a nisu uopšte došli na sednicu kojoj je na kraju prisustvovalo ukupno 54 poslanika. Po Ustavu BiH veto srpskog člana Predsedništva biva potvrđen ako ga podrži 56 poslanika pa je u startu bilo jasno da Dodik neće imati dovoljan broj glasova da spreči dolazak Fičena na poziciju u Sarajevu.

Lider SDS-a Mirko Šarović rekao je da ova posebna sednica izaziva politiku izolacije Republike Srpske.

– Smatramo da će biti naneta i politička i ekonomska šteta Srpskoj. Ova politika je neodgovorna i neprincipijelna i mora sa njom da se stane. Ovo će uticati na radna mesta koja imamo tamo. Nemačka je jedan od naših najvećih trgovinskih i ekonomskih partnera – rekao je Šarović.

Opozicioni kandidat za predsednika Srpske Jelena Trivić (PDP) dodala je da je ovde reč o sumanutoj politici i prekidanju diplomatskih odnosa sa Nemačkom.

– Verujem da je ovo predstava samog jednog čoveka jer ne zna šta da radi u slobodno vreme. Ovo je direktan udar na naše radnike koji su tamo i koji su otišli odavde da tamo nađu posao – navela je Trivićeva.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”