Srpsko zdravstvo iznedrilo je više lekara heroja, a neki od njih su, poslednjih meseci u gotovo nemogućim situacijama, izveli vrlo komplikovane zahvate, spasili više života i pokazali da mogu da idu rame uz rame sa stručnjacima iz najrazvijenijih država. Uz to, Srbija ostvaruje i uspehe na naučnom zdravstvenom polju i mada bi stručnjaci kakve imamo bili dočekani na Zapadu raširenih ruku, rešili su da ostanu i doprinos daju u domovini. Ovih dana su nas dve naučnice obradovale najprestižnijom regionalnom nagradom u medicini International Medis Anjards for Medical Research farmaceut Milena Anđelković i oftalmolog doc. dr Maja Živković.

Jedinstven zahvat

Milena Anđelkovićiz Kosovske Mitrovice je nagrađena za rad baziran na istraživanju moguće uloge toksičnih metala, kadmijuma i olova, u nastanku karcinoma testisa. Maja Živković, iz UKC u Nišu i docent na Medicinskom fakultetu u Nišu, bavi se lečenjem bolesti žute mrlje oka.

Njen sugrađanin i kolega iz kliničkog niškog centra, urolog Ljubomir Dinić je početkom ove godine učinio pravi podvig, možda jedinstven u svetu, kada je pacijentu skinuo 4 tumora s jedinog bubrega koji ima. Časlav Stevanović (65) iz Aleksinca živeo je od 47. godine sa jednim bubregom, pošto mu je drugi izvađen zbog kancera. Na na njemu su bila tri maligna tumora, a pri zahvatu je nađen i četvrti, najveći, a dr Dinić izveo neverovatnu operaciju i spasao oboleli bubreg i život pacijenta.

Tim lekara Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Srbije je krajem prošle godine, 22-godišnjoj devojci iz unutrašnjosti Srbije izvadio tumor težak 25 kilograma i sačuvali njen život. U organizmu je bilo deset kilograma vode, a tumor je rastao u predelu jajnika, pritiskao druge organe i pravio upalu u trbuhu…

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here