Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uložila je rezervu na deklaraciju EU “Samit EU-Zapadni Balkan, Brisel 13. decembar 2023” kojom se štite interesi Srbije. Ovim je jasno stavila do znanja da Kosovo i Metohija ostaje integralni deo Srbije u skladu sa Rezolucijom 1244 UN.

Crvene linije

U saopštenju Vlade se naglašava da su, jasne crvene linije nepriznavanje KiM i neprihvatanje kao člana UN i člana u sistemu organizacija i agencija UN.

Bez obzira na to što je reč o pravno neobavezujućem dokumentu, ovo je još jedan vid pritiska na Srbiju po pitanju tzv. Kosova, kaže istoričar Aleksandar Raković za “Vesti”, uz ocenu da pritisci postoje u raznim vidovima i nema dileme da će ih biti još.

On smatra da će razvoj situacije vezano za KiM najviše će zavisiti od međunarodnog konteksta, odnosno od kampanje i izbora iduće godine u Sjedinjenim Američkim Državama i sukoba Ukrajine i Rusije, kao i izraelsko – palestinskog.

Naš sagovornik je mišljenja da će se sve vrteti oko toga da li će nekadašnji američki predsednik Donald Tramp u američkoj predsedničkoj trci biti ispred drugih kandidata…

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here