Brojne poruke su sa Zapada stigle uoči sutrašnjeg sastanka u Briselu između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija. Neke iz kojih se jasno vidi pritisak na Srbiju da prihvati francusko-nemački, odnosno evropski plan, a druge u kojima se isto to čita između redova.

Da poruke iz EU predstavljaju vrstu pritiska na Srbiju da prihvati evropski plan, za “Vesti” ističe diplomata Zoran Milivojević.

– Vidimo da pritisak raste, da tenzije rastu, vidimo da na Zapadu postoji interes da se ovo pitanje, što pre reši i što efikasnije. Sigurno da je senka Ukrajine iznad ovoga i da rat u toj zemlji i sve ovo što se događa na globalnom planu podiže cenu našeg regiona i pozicije Srbije i potrebu da se ovo reši na liniji zapadnih interesa – ocenio je naš sagovornik.

Briselskog sporazuma, već po ustavu tzv. Kosova i bez izvršnih ovlašćenja, čime Srbi na KiM ne dobijaju ništa, a jedino bi se opravdala konstruktivnost Prištine u vezi sa ispunjenjem Briselskog sporazuma – ocenio je naš sagovornik.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju “Vesti” koje će se u ponedeljak 27. februara naći na kioscima.