Posle osam godina odbijanja da sprovede odluku ustavnog suda i upiše 24 hektara zemlje kao vlasništvo manastira Visoki Dečani i pritisaka sa Zapada, vlast u Prištini je konačno zatražila od agencije za katastar da uknjiži zemlju. Do te odluke je došlo po dolasku specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara u dvodnevnu posetu Prištini.

Duga borba

Tzv. premijer Aljbin Kurti je rekao, na sednici vlade, da je ova odluka povezana sa težnjom Prištine da postane član Saveta Evrope, a kako je preneo Reporteri, dodao je i da je ovakav potez povukao pošto je jasno da je morao da bira: ili da sprovede odluku suda ili da se pitanje Prištine u vezi članstva u Savetu Evrope skine sa dnevnog reda.

Dugu borbu vodio je manastir za 24 ha zemlje koju mu je vratila Srbija 1997, pošto im je još 1946. komunistička vlast oduzela 700 ha. Posle sukoba na KiM 1999, opština Dečani je osporila vlasništvo tvrdeći da pripada društvenim preduzećima Apiko i Iliria. Manastir ulazi u pravnu bitku koja je trajala do 2016. na više instanci da bi ustavni sud presudio u korist Visokih Dečana. Do upisa imovine nije došlo, pa je ustavni sud 2021. doneo rešenje o neizvršenju presude, a Priština se pravdala da neće da “legalizuje” odluku bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića iz 1997. da se ta imovina pokloni manastiru. Iz manastira je odgovarano da Milošević nije lično bio uključen u tu odluku, već je zasnovana na pravu manastira da dobije bar deo od oduzetih 700 hektara.

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here