Nizom manifestacija, od promocija knjiga, kvizova, literarnih i likovnih konkursa, muzejskih postavki do svečane akademije i centralne državne ceremonije održane juče u Spomen-parku u Prokuplju obeležena je 110 godišnjica mobilizacije Drugog pešadijskog puka “Knjaz Mihailo”, počasno nazvanog Gvozdeni puk. Ovaj značajan datum za istoriju Srbije obeležen je pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića uz prisustvo predstavnika Vojske Srbije, lokalnih vlasti i građana. Junacima čija je hrabrost otišla u legendu odata je pošta polaganjem venaca.

Čuveni Gvozdeni puk, zvaničnog naziva Drugi pešadijski puk prvog poziva “Knjaz Mihailo” najodlikovanija je jedinica u istoriji srpske vojske. Formiran 1912. pred Balkanske ratove, na vojnom bojištu bio je sve do 1922. godine. Vojnici Gvozdenog puka mobilisani su 7. oktobra 1912, a ledina u predgrađu Prokuplja delovala je premalo hiljadama pristiglih mladića koji nisu ni slutili da će većina odatle poći u smrt, tek poneko preživeti, a svi dospeti u legendu. Muškarci iz Topličkog, Jablaničkog i Pčinjskog okruga u velikom broju odazvali su se mobilizaciji. Više od 4.600 vojnika iz prvog poziva ovog puka krenulo je ka jugu, gde će se ubrzo sukobiti sa osmanskom vojskom.

Boreći se od 1912. do 1918. godine u dva balkanska i Prvom svetskom ratu, ostvarili su neverovatne podvige, neustrašivo jurišajući na neprijatelje u mnogim bitkama, često i na prvoj liniji fronta. Kroz puk je prošlo 16.000 ljudi, od kojih je više od polovine zauvek ostalo na bojnim poljima, retki su ostali bez rana, a mnogi su nastavili život posle rata kao invalidi.

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here