Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na sednici SB UN o stanju na KiM da su privremene institucije u Prištini namerno kreirale nepodnošljive uslove za život Srba, kao i da sprovode sistematske napade na civilno stanovništvo.

Vučić je istakao i da takva situacija u odsustvu odgovarajuće reakcije može izazvati nepopravljivu štetu opstanku srpskog naroda na KiM.

Nepodnošljivi uslovi

U govoru na zasedanju SB UN je rekao da je zabrana dinara kulminacija napada na Srbe i nealbansko stanovništvo, jer im opstanak na KiM direktno zavisi od priliva dinarskih sredstava.

– Srbija iz budžeta daje 60.946 plata i penzija na KiM, 2.430 stipendija za studente i narodne kuhinje za oko 2.000 socijalno najugroženijih. Ta mera je napad na srpsko stanovništvo i situaciju na KiM čini teškom. Brojke pokazuju da ogroman broj stanovnika direktno ili indirektno zavisi od dinarskih primanja i ukidanje dinara ih lišava sredstava za život – rekao je Vučić i istakao da 1.794 poljoprivrednih gazdinstava zavisi od dinarskih subvencija, dok opstanak 922 privredna subjekta u vlasništvu Srba, više operativno nije održiv i moguć.

Sprečavanje finansiranja škola, vrtića, fakulteta, bolnica, domova zdravlja je, rekao je on, direktan udar na opstanak Srba, i na formiranje ZSO.

– Nepodnošljivi uslovi za život i uskraćivanje mogućnosti opstanka Srba, jedini je cilj režima u Prištini, koji kroz nasilje intenzivira sistematičan napad na Srbe čime je suštinski počeo njihov otvoreni progon sa KiM.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”