Pod naslovom “Zapad se naoružao protiv srpskih medija”, vodeći ruski, prodržavni dnevnik “Ruska gazeta” izvestio je o političkim i ekonomskim pritiscima koje “Vesti” trpe zbog svoje nezavisne uređivačke politike.

Udar na nezavisnost

Ovaj tekst je jedno vreme bio i glavna vest na veoma posećenom portalu “Ruske gazete”. I to ne bez razloga!

– Odnosi Rusije, Srbije i Republike Srpske sada su podignuti na nivo strateškog partnerstva. Istovremeno, Zapad, koji Srbe smatra “malim Rusima”, u pozadini konfrontacije sa Rusijom, nastojeći da razbije vekovne temelje duhovne bliskosti dva naroda, udara na nacionalne komunikacione centre, tj. medije – navedeno je na početku ovog teksta u kojem se kao primer takvih pritisaka navodi sve ono što se poslednjih godinu dana dešava sa našim novinama.

Autor teksta, Aleksander Borisov, “Vesti” označava kao jedini dnevni list na srpskom jeziku koji izlazi od 1992. godine u zemljama EU i Australiji sa respektabilnom medijskom pozicijom, ali i internet prezentacijom koja ima više od sedam miliona korisnika.

– Ovaj medij je napadnut od evropskih centara moći zbog svoje nezavisne uređivačke politike, posebno u formatu izveštavanja o sukobu u Ukrajini, u kojem Ruska Federacija nije predstavljena kao “agresor” ili “inkarnacija zla” – navodi autor.

Više o ovoj temi čitajte u vikend izdanju “Vesti”

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here