Odnosi Beograda i Zagreba zaoštrili su se nakon što je srpsko Ministarstvo spoljnih poslova proglasilo prvog sekretara Ambasade Hrvatske u Srbiji Hrvoja Šnajdera personom non grata zbog, kako se čulo, špijunaže. Brzopotezno je istovetnom merom reagovalo Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, pa kofere treba da pakuje i savetnik Ambasade Srbije u Zagrebu Petar Novaković. Osim da je u pitanju reciprocitet, u hrvatskom ministarstvu ne navode druge razloge za donošenje ovakve odluke, na koju je MSP Srbije uzvratio tvrdnjom da Novaković nikako nije prekršio odredbe Bečke konvencije.

Reciprocitet umesto izvinjenja

Profesor bezbednosnih nauka Miroslav Bjegović smatra da su reakcije hrvatskog MSEP na proglašenje prvog savetnika hrvatske ambasade u Beogradu personom non grata, kao i nepromišljena odluka da se savetnik srpske ambasade u Hrvatskoj proglasi nepoželjnom osobom, očajnički potez.

– Hrvatska nije imala nikakve činjenice, ni dokaze da bi se odlučila na ovakav potez i, umesto poruke izvinjenja za ono što je van svojih ovlašćenja radio njihov sekretar narušavajući nacionalnu bezbednost, šalju neutemeljenu i lošu poruku prema Beogradu. Ovim potezom Hrvatska je svesno krši Bečku konvenciju koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose i u određenom smislu može narušiti regionalnu bezbednost – kaže Bjegović za “Vesti”.

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je Zagreb predviđao eskalaciju, ali ne i ovako radikalan potez Beograda, što smatra neuobičajenim. Upitan o pisanju srpskih medija da je hrvatski diplomata proteran zbog špijunaže, ministar je rekao da ga nisu proterali mediji, već MSP Srbije…

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here