pixabay.com
Foto: Ilustracija

Društvo bibliotekara Federacije BiH saopštilo je da svega 30 odsto građana, ne računajući studente i učenike, čita knjige, a i da oni pročitaju u proseku 10 knjiga godišnje.

Nina Bunjevac Salkić iz Društva bibliotekara FBiH kaže da za razliku od susednih zemalja poput Hrvatske i Slovenije, koje značajno ulažu u promociju čitanja, u BiH za tako nešto ne postoji plan, nego se realizuje povremeno i na tome rade uglavnom biblioteke, prenosi sarajevski Kliks.

“Po mom mišljenju, je to zadatak i obrazovnih ustanova. S knjigom se ovde druži svega 30 odsto građana koji pročitaju u proseku 10 knjiga godišnje, a naravno, postoje strastveni zaljubljenici knjige, zatim naučni radnici i istraživači čiji je prosek mnogo veći”, rekla je Bunjevac Salkić.

Naglasila je kako deca čitaju onoliko koliko ih u porodici, vrtiću ili školi podstiču na to da zavole knjigu i dodala da u bibliotekama pokušavaju da stvore atmosferu prijatnu za decu i da kroz igru, radionice, gostovanje autora za decu i druge kreativne programe kako bi knjigu i čitanje učinili privlačnim.

Rukovodilac sektora za Usluživanje korisnika Nacionalne i univerzitetske biblioteke (NUB) Bosne i Hercegovine Adelaida Grabovica rekla je da tu biblioteku najviše koriste naučni istraživači i studenti, preko 80 odsto, dok u preostalih 20 odsto spadaju učenici, umirovljenici i dugogodišnji zaljubljenici knjige i čitanja ili takoreći obični građani.

Prema statističkim podacima, u ovoj biblioteci najviše se koristi stručna literatura i to prema literatura iz društvenih, primenjenih nauka i filozofije i psihologije, a odmah iza stručne literature slede periodične publikacije, novine i časopisi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here