Raš

Sedamnaestogodišnji Aleksa Aleksić iz Vićence jedan je od retkih koji su se u tinejdžerskim danima vratili u Srbiju.

Iako rođen u Italiji, ovaj mladić posle osnovne škole odlučio je da svoj životni put nastavi u domovini svojih predaka.

– Moji roditelji rođeni su u Srbiji, ali su se zavoleli u Italiji. Iz te ljubavi rodilo se petoro dece – govori sagovornik Vesti-online.

Pored Alekse porodica Aleksić ima još jednu ćerku i tri sina.

– Svi smo rođeni i odrasli u Italiji, a naši roditelji su se trudili da nam usade ljubav prema Srbiji. Srpki jezik i kulturu učio sam uz njih, a gramatiku i veronauku zavoleo sam u dopunskoj školi i u crkvi. Posvećenost mojih roditelja crkvi i očuvanju naše tradicije probudila je u meni ljubav prema pravoslavlju i folkloru – kaže Aleksa za Vesti-online.

Budući da je njegov otac Dušan Aleksić predsednik KUD-a Sloga iz Vićence, Aleksa je od malena učen da su kultura, nasleđe i tradicija ono bez čega čovek nije čovek.

– Ljubav prema folkloru i crkvi spoznao sam u svojoj šestoj godini. Tada sam znao da će ovo biti moj životni poziv. Posle osnovne škole vratio sam se u Srbiju.

Upisavši bogosloviju u  Sremskim Karlovcima Aleksa se, kako ističe, vratio korenima.

– Završio sam treću godinu srednje škole, a nastavak školovanja planiram u inostranstvu, kako bih služio crkvi u dijaspori.

Porodicu , kako kaže, posećuje tokom raspusta, a folklor usklađuje sa obavezama i kada god može pridružuje se svojoj trupi.

Za ovog momka igra i vera su njegovi glavni pokretači u životu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here