Crni četvrtak

0

Dejan Lukić

A priča je sledeća: u prostorije ispostave nekadašnjeg JAT-a (alijas Er Srbija), arhaičnim ostatkom nostalgičnog imena "Jugoslovenski Aero Transport", upao je gospodin važnog izgleda i još važnije poslovne funkcije. Dotični je stigao iz Beograda, a iz centrale zagonetne kreature koja se, provizorno – i bez jakih razloga – naziva "Er Srbija". Gospodin nije bio posebnog raspoloženja, niti ga je krasila preterana ljubazanost prema srpskoj sirotinji raji koju je zatekao u "ofisu". Uzgred, dotična sirotinja raja je u toj londonskoj ispostavi već skoro pola veka.

Gospodinu važnog izgleda i još važnije poslovne funkcije, u londonskoj kancelariji bivšeg JAT-a, a sada kreature "Er Srbija", nije se dopalo što se na zidovima još nalaze uspomene na vremena kada je jugoslovenski, pa srpski, avioprevoznik uživao regionalni i međunarodni ugled, vozio na sve strane sveta, prevozio i kraljeve i tajkune, a da svaka šuša nije mogla da mu upada u prostorije, niti da se ovako surovo ponaša.

Ali to je, reći će se, nekada bilo, više toga nema, stigao nam kapitalizam (u ovom slučaju sa jakim akcentom feudalizma) i to još kapitalizam iz Emirata. Nije šala!

I gospodin važnog izgleda, a još važnije funkcije, pa povrh svega još iz strašnog, prijateljskog "Etihada"(nije šala!), počeo svojeručno, vidno arogantan – može mu se sa malom srpskom sirotinjom rajom – da kida sa zidova, baca i zatire sve tragove, svim tim visećim, arhaičnim uspomenama na prošlost srpskih avioprevoznika, dok je, za sve to vreme, sirotinja raja u prostorijama gledala, zatečena i utučena, šta joj se odigrava pred očima.

Onda je gospodin vrlo važnog izgleda i još važnije poslovne funkcije, a iz bratskog "Etihada" (nije šala!), hladno najavio taj crni četvrtak koji će da se odigra ove sedmice. Sve četvoro srpskih službenika na taj crni dan ujutro primiće na ruke i pismene otkaze. Na njihovo mesto će da dođu "Etihadove" zamene, a sve će to da bude spakovano u "Etihadov" "Er Servis" koji opslužuje još seriju drugih kompanija u Britaniji. Srbije u "Er Srbiji" praktično više neće ni da bude -"Drumovi će poželjet Srbalja, ali Srba više biti neće". I niko tu, čujemo, neće znati ni da bekne srpski.

Predstavništvo JAT-a, u novije vreme "Er Srbije", već pedest godina deluje u Britaniji i do sada je bilo jedno od najprometnijih mesta u službi našeg rasejanja. I kada u četvrtak sevne arapska sablja dimiskija naše i Vučićeve arapske braće, ipak će da se nađe mnogo naivnih Srba, kakve nas je naivne bog dao, da se zapitaju: po kojoj je klauzuli ugovora koji Vučić i dalji drži zaključan iza sedam brava bio moguć ovako surov čin u jednoj kompaniji gde srpska strana drži, nominalno, 51 posto deonica, a arapska nominalno samo 49?

Malo strpljenja, gospodo! Valjda će doći i to vreme kad se budu otvarali tajni spisi i tajni ugovori, pa i ovaj Vučićev. Možda ga, baš zbog ovakvog crnog četvrtka i njemu sličnih četvrtaka drži pod sedam brava.

Dok se te brave ne otključaju, već sada je vidno da od srpskog u "Er Srbiji" nema ni traga srpskog, ako ga je ikada bilo. Vučićevi šejkovi imaju, istina, samo 49 posto, ali njihove pare drže u rukama i nož i pogaču. Mi i sada, na primer, znamo da su evropske gazde naredile da nijedna vanevropska kompanija ne može da ima većinski udeo u jednoj evropskoj kompaniji. Tih naših 51 posto su, ako je do odlučivanja, veliki turban ispod koga nema našeg hodže, čista paralaža zaključana ispod sedam brava. Ne znamo, međutim, koliko još laža i paralaža ima u ugovoru koji je naš Apsolutum tajno dogovorio sa braćom iz Abu Dabija i koliko nas crnih četvrtaka još čeka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here