Sneg pao, Beograd usporio

0

Beograd još spava a snežni pokrivač raste: Ulica u prestonici u utorak ujutru

 

Dispečer tog taksi udruženja Zorica Milić je rekla da je sneg koji neprekidno pada doveo do "saobraćajnog kolapsa", jer ni na jednoj gradskoj saobraćajnici, kao i na tradicionalno "nezgodnim mestima" saobraćaj se ne obavlja bez većih zastoja i gužvi.

 

Veći zastoj je u smeru ka, i iz grada, kroz naselje Krnjaču, preko Pančevačkog mosta i duž Zrenjaninskog puta, na Brankovom mostu, na potezu raskrsnica Nemanjine i Kneza Miloša. A autoput od pumpe „Zmaj“ i kolonu koja se odatle formirala u pravcu „Gazele“ ne treba ni pominjati, jer je postala svakodnevnica u svim vremenski uslovima.

 

 

Iz ulica koje nisu prioritetne u čišćenju, a koje su na usponima u ponedeljak ujutru je bilo jako teško izaći kolima. Ljudi u odelu ili dame elegantno obučene, spremljeni za posao, sa lopatama u rukama kako čiste sneg, bile su jutarnje scene iz zabačenijih delova Beograda.

 

Novi Sad blokiran

Sneg od oko 15 centimetara izazvao je pravi kolaps u saobraćaju i u Novom Sadu i okolnim mestima. Putevi su jedva prohodni, a probleme imaju i pešaci zbog zavejanih trotoara.
Portparol Gradskog saobraćajnog preduzeća Novi Sad Milorad Vukašinović je izjavio da svi gradski i prigradski autobusi od jutros kasne, a poseban problem je sremska strana. Saobraćaj prema Institutu u Sremskoj Kamenici i Čardaku je, praktično, obustavljen, a kritično je i na mostu "Sloboda".

Duž Futoškog puta se ide samo prvom, u najboljem slučaju drugom brzinom, a slično je i na Bulevaru oslobođenja i Bulevaru Mihajla Pupina.

Prema poslednjim informacijama u glavnom gradu je na ulicama više od 100 ekipa Beograd puta. Ekipe uklanjaju sneg sa ulica prvog prioriteta, a iz gradskog sekretarijata za saobraćaj je saopšteno da će gradske službe posle čišćenja ulica prvog prioriteta, preći na raščišćavanje i drugih saobraćajnica.

 

Na putevima u Srbiji ima od pet do 30 centimetara snega, ali neprohodnih puteva nema, saopštilo je u utorak preduzeće "Putevi Srbije", preporučujući opreznu vožnju.

Na državnim putevima prvog, drugog i trećeg prioriteta (autoputevi, poluautoputevi, glavni i regionalni magistralni putni pravci) kolovozi su vlažni, snega ima od pet do 10 centimetara i saobraćaj se odvija otežano.

 

Svi prilazi zimskim turističkim centrima, Kopaoniku, Tari, Zlatiboru, Divčibare su prohodni i redovno se čiste.
 

Upućen je i apel građanima da preuzmu besplatnu so koja je obezbeđena i predviđena za posipanje ispred zgrada, kako bi se izbegle povrede kojih je u proteklim godinama bilo u većem broju.

 

Kako je rečeno Tanjugu u Saobraćajnoj policiji Jagodine svi lokalni, regionalni i magistralni putevi, uključujući i deonicu autoputa Beograd – Niš kroz Pomoravlje su prohodni i stalno se čiste. Saobraćaj je otežan, dešavaju se i lakši udesi, ali nema prekida u njegovom odvijanju.

Svi putevi u Jadru i Podrinju su prohodni, uključujući i magistralne pravce od Loznice prema Šapcu, Malom Zvorniku i Republici Srpskoj i ka Valjevu.
Sneg koji od juče u Loznici neprekidno pada dostigao je visinu od 26 centimetara, a iz Saobraćajne policije preporučuju učesnicima u saobraćaju budu dodatno pažljivi.

 

Snežne padavine su prošle noći izazvale prekide električne energije na dalekovodima na području Ljubovije, Malog Zvornika i Loznice, a neka mesta u Jadru, kao i pojedni delovi Loznice bez struje su i danas. Na njihovom otklanjanju neprekidno rade dežurne ekipe "Elektropodrinja".

 

Na području Čelareva, Bačkog Petrovca, Bača, Bačke Palanke, Beočina formirao se snežni pokrivač debljine više od 15 santimetara. Svi regionalni, magistralni i lokalni putevi su očišćeni i prohodni za saobraćaj.

 

Putari napominju da na kolovozu ima zadržanog snega i, s obzirom da sneg i dalje pada, vozačima skreću pažnju na opreznu vožnju uz obaveznu zimsku opremu.
 

Svi regionalni i magistralni putni pravci u Šumadiji i Pomoravlju su prohodni, rečeno je Tanjugu u Preduzeću za puteve Kragujevac koje brine o putevima dužine 830 kilometara.

 

U tom preduzeću kažu da nešto više snega, kao i uvek u zimskom periodu ima na relaciji Svetinja -Šatornje, ali se i na toj magistralnoj deonici ka Topoli saobraćaj odvija bez zastoja. U Kragujevcu i prigradskim naseljima saobraćaj se, takođe, odvija bez zastoja ali usporeno.

 

Tokom noći očišćena je i pista Beogradskog aerodroma Nikola Tesla. Za sada nije otkazan ni jedan polazak niti dolazak, a u Auto moto savezu Srbije kažu da su svi glavni pravci u zemlji prohodni.

 

Meteorolozi i za utorak kao i nekoliko narednih dana najavljuju hladno vreme sa snegom, a zbog očekivanih temperatura ispod nule moguća je poledica. Zbog toga se svu upozoravaju da pažljivo hodaju i voze.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here