Čuvar narodnog blaga Vlaha

0

Prvo mesto KUD Bukovo iz Valakonja

Na platou ispred pećine Ceremošnja kod Kučeva održan je peti festival vlaškog narodnog stvaralaštva "Omoljanca 2014". Nastupila su kulturno-umetnička društva: "Branislav Nušić" – Šarbanovac "Žika Popović" – Ranovac, Izvor Mladosti – Kladurovo, Vrelo – Nikoličevo "Čučuk Stana" – Sikole, Rudna Glava – Rudna Glava, "Mokranjac" – Mokranj, Izvor – Laznica Bukovo, Valakonja Jasikovo – Jasikovo, Osanica-Osanica Stol – Bučije i pevačka ženska grupa Gerginuca – Negotin.
Goste su dočekali mr Snežana Gržobić i predsednik Nacionalnog Saveta Vlaha Radiša Dragojević, koji su i otvorili ovu smotru narodnog stvaralaštva Vlaha.
Festival je otvoren uz domaću rakiju, kozji, kravlji i ovčiji sir, kačamak, raznorazne vlaške specijalitete i đakonije. U velikom kazanu od stotinak litara krčkao se pasulj sa dimljenim rebarcima, butkicama i domaćom dimljenom slaninicom, a roštilja je bilo u izobilju.

Ženska pevačka grupa Gerginuca iz Negotina
 

Gosti iz opština: Bor, Majdanpek, Negotin, Kladovo, Kučevo, Žagubica, Petrovac na Mlavi, Golubac, Malo Crniće, Žabare, Veliko Gradište, Požarevac, Boljevac, Zaječar, Despotovac, Ćuprija, Svilajnac i Jagodina su uživali u programu.
Kuvanje kačamaka, hodanje na štulama, rukovođenje zaprežnim kolima, nošenje vode na kobiljkama, veština u vuči na štapu, spremanje pita od bundeva, maka, višanja i sira, kao i veštine predenja, razvlačenja vune izazvali su veliko interesovanje. Izloženi su ženski ručni radovi, a nije izostala ni veština u muži koza.
Gostima je omogućeno da posete pećinu Ceremošnju koja se skriva u dubinama homoljskih planina u debelom hladu vekovnih šuma gde su se morali toplije obući. Po završetku obilaska pećine goste su čekali vruć pasulj i domaća pogača sa sirom i raznim salatama koje su spremale žene ovog kraja.
Posle odmora izvedene su melodije na raznim instrumentima, folklorne vlaške igre, pesme i prikazane vlaške nošnje iz svih pomentih opština.
Izabrane su najlepše vlaške pastirice. Najlepša Vlajna je Irena Krinić, prva pratilja Anđela Mašković, a druga Andrijana Petrović.
Kulturno-umetnička društva iz Valakonja i Mokranja su se kvalifikovala za nastup za republičko takmičenje narodnog stvaralaštva Beogradski pobednik.
Manifestaciju je pratilo više stotine građana iz nekoliko opština Srbije. Program su pratile i televizijeske kamere RTS-a, TV-Bor i TV Ruf-a iz Petrovca.
 

Jelena najbolji solista
Za najboljeg vokalnog solistu proglašena je Jelena Marjanović iz Bučija, za solo instrumentalistu Stefan Radovanović iz Šarbanovca, najbolja pevačka grupa Gerginuca iz Negotina, najbolji duo instrumentalisti Borivoje Simonović i Miodrag Janković iz Nikoličeva i najautentičnija narodna nošnja i najorigijalni korak i igra Vlaške igre KUD "Mokranjac" iz Mokranja. 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here