Cvetković ne plaća porez!

0

 

 

S druge strane, porez su prijavili predsednik Boris Tadić i ministri Mlađan Dinkić, Tomica Milosavljević, Oliver Dulić, Božidar Đelić, Milutin Mrkonjić, Ivica Dačić, Verica Kalanović, Nebojša Bradić i Petar Škundrić.

 

Tadić plaća 2.705 dinara

U kabinetu predsednika Tadića kažu da je predsednik prošle godine imao prihod od 1.643.400 dinara i da će platiti porez od 2.705. dinara.
"Predsednik prima platu od 142.944 dinara, uvećanu za minuli rad pošto ima 21 godinu radnog staža. Za zarađenih 1,64 miliona dinara platiće porez od 2.705 dinara. Prošle godine nije platio ništa", rečeno je u Tadićevom kabinetu.

Među milionerima su i lider JS Dragan Marković Palma, potpredsednik SRS-a Dragan Todorović, direktor PTT "Srbija" Zoran Ćirić, poslanik NS i biznismen Mladen Grujić…

 

Rok za podnošenje poreskih prijava za porez na dohodak u 2009. istekao je u ponedeljak, a obavezu da podnesu prijavu imali su svi građani koji su zaradili više od 1.589.292 dinara.

 

U oporezivi dohodak ulaze plata, svi prihodi od samostalne delatnosti, nepokretnosti, prihodi od autorskih i prava industrijske svojine, od davanja u zakup pokretnih stvari, prihodi sportista i sportskih stručnjaka. Posebno je interesantno da u prihod ne ulaze naknade za članstvo u RIK-u!

 

U kabinetu premijera Cvetkovića, koji prima platu 116.000 dinara, kažu da šef Vlade nije zaradio dovoljno da bi platio porez, iako je prodao 5,62 odsto akcija koje je imao u Autorskoj agenciji.

 

"Godišnja primanja predsednika ispod su osnovice za oporezivanje jer on ima platu od 116.000 dinara, tako da ne prijavljuje porez. Što se tiče akcija, pošto nije ostvario kapitalnu dobit od prodaje, nije obveznik poreza na kapitalnu dobit. Inače, to i ne ulazi u oporezivanje godišnjih prihoda", kažu u kabinetu premijera.

 

Poslanici uglavnom kriju primanja
 

Dragan Marković Palma

Milionera ima i u Skupštini Srbije, ali i među direktorima javnih preduzeća. Tako je lider JS Dragan Marković Palma prošle godine zaradio ukupno 1.678.427 dinara.

 

Prijavu za porez na dohodak podneo je i poslanik DS-a Aleksandar Vlahović, kao i zamenik predsednika SRS-a Dragan Todorović. "Mogu da vam kažem koliko sam ukupno zaradio, ali neću! Neka se javnost zaintrigira", kaže Todorović.

Poslanik NS-a i biznismen Mladen Grujić, u čijem su vlasništvu lanac drogerija "Lili" i "Savremena administracija", takođe je odbrusio da je porez njegova "lična stvar". "Sledeće što ćete me pitati je koliki mi je ukupan dohodak. Ja vam to neću reći", rekao je Grujić.

Direktor PTT saobraćaja „Srbija" Goran Ćirić je rekao da očekuje da će ove godine platiti porez od oko 45.000 dinara.

Porez na dohodak nije prijavio ni potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić, iako prima penziju od oko 65.000 dinara i potpredsedničku platu od 102.000 dinara!

"Potpredsednik Krkobabić nije prijavio porez zato što njegova primanja ne dostižu visinu za oporezivanje, jer se penzije ne oporezuju! Njemu se računa samo plata od 102.000 dinara", objašnjavaju u njegovom kabinetu.

 

Među ministrima koji neće platiti porez jer imaju samo prihod od ministarske plate koja iznosi oko 100.000 dinara su Snežana Malović, Saša Dragin i Jasna Matić.
 

Iz kabineta Ivice Dačića je rečeno da će ministar policije platiti porez 4.600 dinara, a u kabinetu Olivera Dulića samo da je zaradio 1,668.000 dinara. Prijave za porez podneli su i ministri Milutin Mrkonjić i Tomica Milosavljević, ali ga neće platiti jer ne dostižu oporezivi iznos.
 

U kabinetu ministra za ljudska prava Svetozara Čiplića nisu hteli da daju ove podatke, jer se oni, kako su rekli, "tiču ministra Čiplića kao građanina"!

 

Porez na dohodak od 45 miliona dinara

Prema podacima Poreske uprave, najveći prihod u 2009. prijavio je jedan beogradski advokat iz Starog grada – 95 miliona dinara.

"Prošle godine je podneto ukupno 17.500 prijava, a među milionerima je bilo najviše muškaraca. Tada smo otkrili i oko 7.500 građana koji nisu prijavili porez, a imali su tu obavezu. Sada nam je do 12. marta stiglo ukupno 3.500 prijava, a očekujemo da će broj stići oko 15.000, jer svi čekaju poslednji dan", rekli su u Poreskoj upravi. Oni su kao zanimljivost naglasili da je u 2008. godini prijavljen prihod od 295 miliona dinara. U pitanju je bio Beograđanin koji nije hteo da navede zanimanje i koji je platio porez od 45 miliona dinara.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here