Čvrsta saradnja oko Kosova sa Pokretom nesvrstanih

0

 

"Naši diplomatski napori ulaze u ključnu fazu. Pred nama je i dalje veoma težak zadatak, ali ćemo, kao i do sada, nastaviti da činimo maksimalne napore", naglasio je Jeremić.

Jeremić je prvi dan boravka u Manili okarakterisao kao intenzivan, ističući da je delegacija Srbije imala veliki broj sastanaka sa najvišim predstavnicima zemalja Pokreta nesvrstanih iz svih krajeva sveta.

"Možemo biti zadovoljni", ocenio je Jeremić, koji će se sutra obratiti učesnicima ministarskog samita nesvrstanih.

 

 

Dvodnevna konferencija šefova diplomatija zemalja Pokreta nesvrstanih posvećena je međuverskom dijalogu i mirovnoj saradnji.

Jeremić je razgovarao sa domaćinom, filipinskim ministrom inostranih poslova Albertom Romulom, kao i sa šefovima diplomatija Indonezije Martijem Natalegavom, Bangladeša Dipom Moni, Laosa Tonglounom Sisoulitom i Nigerije Odžom Maduekveom.

On je razgovarao i sa brunejskom princezom Hajah Masna i dogovorio uspostavljanje diplomatskih odnosa sa ovom državom, koje nije imala ni SFRJ.

Na marginama konferencije, Jeremić je razgovarao i sa predsednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, libijskim diplomatom Alijem Trekijem.

Jeremić se sastao i državnom sekretarkom marokanskog ministarstva inostranih poslova Latifom Akarbah i zamenicima ministara inostranih poslova Jemena Mutanom Hasanom i Sirije Fejselom Mikdadom.

Srbija u Pokretu nesvrstanih, koji broji 118 zemalja članica, ima status posmatrača.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here