Z. Mirković
Vladika Aleksej je osveštao slavska znamenja

U organizaciji Srpske pravoslavne opštine Sveti Sava u Beču je održana Svetosavska akademija, čiji su gosti bili glumac Vojin Ćetković i Dragiša Vukić, upravnik pokloničke agencije SPC Dobročinstvo.

Episkop hvostanski Aleksej, vikar patrijarha srpskog Porfirija, osveštao je slavski kolač, a ovogodišnji kumovi slave bili su Mile i Rozalija Štrnja i Eparhijski hor “Kornelije Stanković”.

Kumovali i pevali: Eparhijski hor “Kornelije Stanković”

Obraćajući se prisutnima vladika Aleksej istakao je da je za srpski rod najvažnije što je Sveti Sava žitelj carstva božjeg, i što je kao takav mogao da ujedini srpstvo i sačuva ga u pravoslavnoj veri.

– Sveti Sava je razumeo značaj duhovnog života. Zahvaljujući njegovom delovanju Srbi znaju ko i šta su – naglasio je vladika Aleksej.

Mali hor Prosvjete

Ovogodišnju besedu držao je Dragiša Vukić, koji je govorio na temu “Sveti Sava i značaj njegovih putovanja u Svetu goru i Svetu zemlju”.

Naglasio je da je Sveti Sava bio i ostao prosvetitelj srpskog naroda, i da ga slave svi Srbi, ma gde živeli.

Gost iz Beograda: Vojin Ćetković

U programu Svetosavske akademije učestvovali su, pored glumca Vojina Ćetkovića, koji se nešto ranije i pričestio posle službe u hramu u 12. bečkom okrugu, muzički pedagog Nikola Zarić i njegov bečki narodni orkestar. Publici su se takođe predstavili Eparhijski hor “Kornelije Stanković” pod dirigentskom palicom Ive Mrvoš Anokić i Mali hor Prosvjete.

Na praznik Svetog Save episkop hvostanski Aleksej je, uz sasluženje sveštenika iz Beča, načalstvovao liturgijom proslavljajući slavu Sabornog hrama u prestonici Austrije.

Beseda: Dragiša Vukić

Episkop Aleksej je čestitao svima praznik i slavu hrama, obrativši se vernicima prigodnom besedom u kojoj je istakao težinu duhovnog nasleđa koje nosi srpski rod, jer je ono ispunjeno Jevanđeljem. Vladika Aleksej je naveo primere ljubavi prema bližnjem, ističući svetiteljevo izmirenje njegove starije zavađene braće, Vukana i Stefana Prvovenčanog, kao i način na koji je Sveti Sava postigao pomirenje sa Ugarskim kraljem Andrijom, sa kojim je postao i prijatelj.

Posluženje u parohijskoj sali hrama Svetog Save

Trpeza ljubavi

Jerej Miljan Antić, starešina Sabornog hrama, zahvalio je u ime sveštenstva i vernog naroda episkopu što je svojim dolaskom uveličao praznik. Potom je usledila trpeza ljubavi u parohijskoj sali hrama Svetog Save.

Vladika delio naforu

Služba i u 12. okrugu

Episkop hvostanski Aleksej služio je liturgiju i u našem najmlađem bečkom hramu posvećenom Akatistu Presvete Bogorodice u 12. bečkom okrugu. Episkopu su sasluživali sveštenici iz Beča, a za pevnicom su odgovarali teolozi – doktorand Danijel Cvjetković, Radisav Pantić, Milan Pantić, Luka Luki i studentkinja Valentina Pernat.

Vladika je delio naforu vernicima i mnoge pričesti, a među njima i više desetina mališana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here