Da li će Donald Tramp ići u zatvor?

3
EPA/Erik S. Lesser
Donald Tramp

Donald Tramp dodao je treću optužnicu na svoju listu sve većih pravnih problema u utorak 1. avgusta, nakon što je velika porota u Vašingtonu optužila bivšeg predsednika SAD po četiri tačke koje se odnose na navodne pokušaje Trampa da poništi izbore 2020. i kasniji napad na Kapitol, šestog januara.

Četiri tačke, pokrenute nakon istrage posebnog tužioca Džeka Smita, optužuju bivšeg predsednika za zaveru radi prevare Sjedinjenih Država, zaveru za ometanje službenog postupka, zaveru protiv prava i ometanje i pokušaj ometanja službenog postupka.

Ovo je drugi skup federalnih optužbi podignutih protiv Trampa i treća optužnica koju je primio ove godine do sada, što je dodatno povećalo pravni pritisak protiv njega dok nastoji da osvoji nominaciju Republikanske stranke na predizborima sledeće godine.

Nekoliko sati pre nego što je optužnica otkrivena, Tramp je za “Truth Social” rekao sledbenicima da očekuje optužnicu u 17.00 sati po lokalnom vremenu. U saopštenju iz Trampove kampanje optužnica se naziva “sramotnom” i “političkim ciljanjem”.

“Bezakonje ovih progona predsednika Trampa i njegovih pristalica podseća na nacističku Nemačku 1930-ih, bivši Sovjetski Savez i druge autoritarne, diktatorske režime. Predsednik Tramp uvek je sledio zakon i Ustav uz savete mnogih vrlo iskusnih advokata”, navodi se u saopštenju Trampove kampanje.

Prva federalna optužnica protiv bivšeg predsednika podignuta je 8. juna, kada je velika porota u istrazi Smita optužila Trampa i njegovog kooptuženog, Volta Nautu po 37 tačaka koje se odnose na navodno nezakonito zadržavanje podataka o nacionalnoj odbrani od strane Trampa i ometanje pravde.

Bude li osuđen u bilo kom od ovih slučajeva, pojačala su se nagađanja hoće li se suočiti sa kaznom zatvora, povećavajući izglede da savezni tužilac i sudije odmeravaju hoće li zatvoriti predsedničkog kandidata ili potencijalnog pobednika u trci 2024. godine.

Prva savezna optužnica protiv Trampa došla je sa optužbama za navodnu zloupotrebu poverljivih dokumenata, uključujući namerno zadržavanje informacija o nacionalnoj odbrani, zaveru za ometanje pravde, skrivanje dokumenta ili zapisa, koruptivno prikrivanje dokumenta ili zapisa, prikrivanje dokumenta u saveznoj istrazi, šemu prikrivanja, kao i lažne izjave i prikaze.

Svaka optužba nosi maksimalnu kaznu u rasponu od pet godina do 20 godina. Potencijalna kazna, ako bude osuđen, mogla bi uključivati decenije zatvora.

Ministarstvo pravosuđa će verovatno pokušati da zatvori Trampa ako bude osuđen.

MekKlanahan je rekao da je svrha dokaza u optužnici pokazati da je Tramp “kralj koji je svesno prekršio zakon, ugrozio nacionalnu bezbednost, ugrozio bezbednost nuklearnog oružja i ugrozio nacionalnu bezbednost drugih zemalja”.

Čini se da je konsenzus većine pravnih stručnjaka koji komentarišu optužnicu da je Tramp u ozbiljnoj zakonskoj opasnosti, prenosi “Independent”.

3 COMMENTS

  1. Право питање је да ли ће САД ући у грађански рат !!! Мени се чини да неће учи, већ да ће утрчати…

  2. MA AMERIKA JE PROPALA KO I NEMAČKA, HAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHA…..DALABUEEEEE….RUSOFILSKEEEEEE….

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here