EPA/Philipp Gueland

Nemačka je i dalje najveći proizvođač piva u Evropi, pokazuju zvanični statistički podaci.

U toj državi je u 2022. godini proizvedeno čak 7,6 milijardi litara piva, čime se našla na prvom mestu evropskih proizvođača.

Neupućene bi mogao iznenaditi podatak da se na drugom mestu nalazi Španija (3,9 milijardi litara), a posle idu Poljska (3,7), Holandija (2,6) i Francuska i Italija (obe po dve milijarde litara).

Inače, u Nemačkoj je proizvedeno čak 22 odsto ukupne proizvodnje EU.

“To znači da otprilike svako četvrto pivo koje sadrži alkohol proizvedeno u EU potiče iz Nemačke”, naveo je Eurostat.

Prema istim podacima, u 2022. godini, na teritoriji EU proizvedeno je skoro 34,3 milijarde litara piva koje sadrži alkohol i 1,6 milijardi litara bezalkoholnog piva ili onog sa manje od 0,5 odsto alkohola.

To je povećanje proizvodnje alkoholnog piva od 7 odsto u odnosu na prethodnu godinu i predstavlja povratak na vrednosti zabeležene pre 2019. godine kada je počela pandemija koronavirusa i kada je godišnja proizvodnja u EU iznosila 34,7 milijardi litara.

I dok Nemačka najviše proizvodi, Holandija najviše izvozi pivo – čak 27 odsto ukupnog izvoza tog prozvoda iz EU. Za Holandijom sledi Belgija (1,6 milijardi litara), a potom Nemačka (1,5), Češka (0,6) i Irska (0,4 milijarde litara), a najviše se izvozi u Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države, a potom u Kinu, Rusiju i Kanadu.

Najveći uvoznici piva su Francuska, Italija, Nemačka, Holandija i Španija, ali je uvoz piva iz zemalja van EU “marginalan”, a najviše su uvožena piva iz Velike Britanije (290 miliona litara) i Meksika (99 miliona litara).

Iza njih su Srbija (40 miliona litara, odnosno 8 odsto ukupnog uvoza piva), Ukrajina (15 miliona) i Kina (11 miliona).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here