Da li će Kosovo dobiti nestranačkog premijera?

0

Predsednica bi mogla da predloži "konsenzualnog premijera": Atifete Jahjaga
 

U kancelariji predsednice Kosova nisu želeli da komentarišu tu mogućnost, ali su isključili mogućnost da se predsednica još jednom obrati Ustavnom sudu za dopunska objašnjenja u vezi s konstituisanjem institucija.

 

Kako piše list, dva odgovora koja je dao Ustavni sud u vezi sa formiranjem novih institucija Kosova su bila dovoljna za Jahjagu da isključi mogucnost da se ponovo obrati Ustavnom sudu za dodatna objašnjenja u vezi konstituisanja institucija na centralnom nivou proizašlih iz vanrednih parlamentarnih izbora održanih 8. juna.

 

Iz kabineta kosovske predsednice najavljuju konkretne korake koje će preduzeti u slučaju da po treći put ne uspe izbor za predsednika skupštine.

 

Portparol predsednice Jahjaga Arber Vlahiju rekao je za dnenvik da će to biti potez u skladu sa ustavom i zakonom, i sa odlukom Ustavnog suda.

 

"Ustavni sud je dao svoje mišljenje u dva slučaja. Proces i zakonskaprocedura su završeni i sada je potrebna politička volja za rešenje. Ostavimo poslanicima i partijskim liderima da putem rasprave u kojoj će predsednica posredovati, nađu rešenje u okviru ustava i bez nametanja", dodao je Vlahiju.

 

Konsultacije predsednice Kosova i poitičkih lidera se očekuju pre nastavka skupštinskog zasedanja, zakazanog za 2. oktobar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here