pixabay.com

Stručnjaci otkrili da li smo u zabludi.

Hleb je nezaobilazna namirnica koja se koristi u celom svetu. Postoje različite vrste, ali najčešće se konzumiraju crni i beli hleb.

Stručnjak za ishranu Ruči Parmar za portal Pinkvilla govorila je o razlikama između crnog i belog hleba.

Koja je prava razlika?

Iako nema velike razlike u kalorijama, postoji velika razlika u hranljivim materijama. Crni hleb definitivno ima više nutrijenata od belog. Crni hleb se pravi od delova zrna pšenice: mekinja, endosperma i klica, zbog čega je tamne boje. Beli hleb se pak pravi od endosperma zrna pšenice što mu daje karakterističnu belu boju.

Sve o crnom hlebu

Crni hleb se pravi od celovitog pšeničnog brašna koje se ne obrađuje kako bi se uklonile mekinje i klice. Hranljiviji je jer sadrži više vlakana i hranljivih materija od belog. Takođe, crni hleb je bogatiji vlaknima, i sadrži više vitamina B-6 i E, magnezijuma, folne kiseline, mangana, cinka i bakra. Crni hleb je svakako zdraviji i sadržajniji u nutritivnom i kalorijskom smislu. Nutritivne vrednosti crnog hleba odgovaraju posebno odraslima i osobama koje su usmerene na mršavljenje.

Sve o belom hlebu

Beli hleb se pravi od rafinisanog pšeničnog brašna koje se prerađuje kako bi se uklonile mekinje i klice. Sadrži pšenično brašno koje je “izbeljeno” hemijskim supstancama kako bi boja hleba bila svetlija. Takođe, u beli hleb se dodaje rafinisani skrob. U poređenju s tamnim hlebom ima manje vlakana.

Uvek čitajte etiketu

Kako biste utvrdili da li je crni hleb koji konzumirate zdrav ili ne, savetuje se da jednostavno proverite sastojke navedene na pakovanju. Ukoliko piše da ima karamele u njemu, to znači da je hleb jednostavno obojen. Ako je u sastojcima prisutna stavka “celo zrno pšenice”, to znači da ima klice i mekinje pšeničnog zrna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here