pixabay.com

Krompir je jedno od najpopularnijih povrća. Jeftin je, naširoko dostupan i izvrsnog ukusa na mnogo različitih načina na koje se može pripremiti – kuvani, pečeni, pire, u obliku čipsa ili prženi.

Postoje brojne rasprave o tome da li je krompir zdrav ili nije.

S jedne strane, to je povrće. S druge strane, krompir je bogat ugljenim hidratima i i ima visok glikemijski indeks, što znači da njegovo konzumiranje može da povisi nivo šećera u krvi, prenosi “India Times”.

Prema zdravstvenim stručnjacima, krpmpir je zdrav i hranljiv. Sadrži korisne hranljive materije uključujući vlakna, kalijum, gvožđe, vitamin C i vitamin B6.

Ljudi krompir doživljavaju kao nezdravu namirnicu jer se često priprema na način koji nije zdrav.

Način pripreme je važan

Krompir je uvek isti, ali da li je zdrav ili nezdrav zavisi od toga kako ga pripremate. Na primer, pomfrit, krompir pržen u dubokom ulju, nije tako hranljiv kao običan pečeni ili kuvani krompir.

Ako krompir želite da jedete što zdravije, možete ga ispeći, kuvati ili pržiti na vodi umesto prženja u dubokom ulju.

Što se tiče ugljenih hidrata u krompiru, oni su korisni. Ugljeni hidrati su glavni izvor energije za mozak i telo, posebno tokom vežbanja visokog intenziteta. Zato je važno jesti hranu bogatu ugljenim hidratima koji se takođe vare i apsorbuju brže od proteina i masti.

Osim načina kuvanja, važno je paziti i s čime kombinujete krompir. Izbegavajte visokokalorične kombinacije poput sira ili majoneza.

Šta se dogodi ako svaki dan jedete krompir?

Svakodnevno konzumiranje krompira može da ima koristi. Prema zdravstvenim stručnjacima, to bi moglo da snizi krvni pritisak, sve dok ga ne pržite u dubokom ulju, ne prelivate ili kombinujete sa hranom bogatom zasićenim masnoćama.

Vlakna i kalijum u krompiru dobri su za zdravlje srca. Kalijum reguliše rad mišića, a srce je važan mišić kojem je potreban kalijum.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here