I posle 70 godina od objavljivanja dela „1984.“, roman britanskog književnika Džordža Orvela i dalje fascinira čitaoce, posebno mlađe generacije, zaljubljenike u antiteze utopije i društvene mreže.

„Knjiga i dalje šokira učenike… a neki je smatraju fascinantnom“, izjavio je Majkl Kalanan, profesor engleskog jezika u jednom londonskom koledžu, koji je i jedan od organizatora nagrade Orvel za mlade.

Prema njegovim rečima, knjiga koje je objavljena pre 70 godina, zadržala je svoju svežinu. Roman, koji je napisan 1948. godine, a naslov nastao inverzijom poslednja dva broja, objavljen je 8. juna 1949. godine.

Delo opisuje budućnost u kojoj Partija vlada totalitarnom državom pod inkvizitorskim okom „Velikog brata“. Istorija je ponovo napisana jezikom koji sprečava bilo kakvu kritičku misao.

Džordž Orvel, čije je pravo ime bilo Erik Artur Bler (1903-1950) stekao je slavu romanima, među kojima su najpoznatiji „Životinjska farma“ i „1984.“.

Pored njega, ovom temom, popularnom 50-ih godina prošlog veka, bavili su se i Oldus Haksli (Vrli novi svet),  Rej Bredberi (Farenhajt 451) kao i Jevgenij Zamjatin (Mi).

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime