Pexels.com

Stres može imati veliki uticaj na funkcionisanje organizma. On može stati na put kvalitetnom spavanju, imati posledice po digestivno zdravlje, pa čak i da utiče na preskakanje menstrualnog ciklusa.

Zbog toga što stres toliko utiče na nas u svakom smislu, razumljivo je zašto mnoge od zanima odgovor na pitanje – da li od stresa može da se dobije temperatura, odnosno, da li njegovi simptomi oponašaju simptome pravih bolesti.

Naime, istraživanja povezanosti stresa i temperature – posebno vrste groznice koja se naziva “psihogena groznica” – nije dovoljno razrađeno, ali mi vam prenosimo vezu koju stručnjaci pokušavaju da objasne.

Može li stres izazvati povišenu temperaturu?

Prvo, da razjasnimo šta je uopšte “povišena temperetura”. Odrasla osoba ima groznicu kada je njegova temperatura tela iznad 37,2 ° C do 37,5 ° C, u zavisnosti od doba dana. Iako se smatra da je normalna telesna temperatura oko 37,2 ° C, regularni opseg je negde između 36,1 ° C i 37,2 °.

– Povišena temperatura obično ukazuje na infekciju ili druge bolesti i ne postoji značajno istraživanje koje dokazuje bilo kakvu vezu između stresa i porasta telesne temperature – kaže lekar Donald Ford za Health.

Od stresa se zarumenimo, ali temperatura…

– Stres može prouzrokovati neke fiziološke promene poput toga da se zarumenite. Ali, to ne utiče na telesnu tempereturu.

Međutim, iako sam stres možda neće moći direktno da izazove povišenu temperaturu, može naneti ozbiljnu štetu vašem telu – a to indirektno može rezultirati groznicom.

Stres slabi imunitet

– Preciznije, kada ste pod stresom tokom dužeg vremenskog perioda to može oslabiti ili promeniti imunološki sistem vašeg tela – kaže dr Ford.

Alka Gupta, doktorka iz Njujorka, dodaje da stres može da oslabi naš imunitet, čineći nas podložnijim na virusne ili druge infekcije što zauzvrat može da izazove temperaturu.

Šta je “psihogena groznica”?

Kada pogledate na Google-u “da li od stresa može da se dobije temperatura?” verovatno ćete pronaći nešto što se naziva – psihogena groznica, za koju se pretpostavlja da je upravo to: groznica kao rezultat stresa.

Većina informacija o psihogenoj groznici dolazi iz istraživanja iz 2015. godine koji je opisuje kao “psihosomatsku bolest povezanu sa stresom, posebno uočenu kod mladih žena”. Autor pomenutog rada dr. Takakazu Oka objašnjava da bi “visoka temperatura tela” nekih ljudi mogla biti rezultat “psihološkog stresa”. Vredi napomenuti da “psihogena” znači da ima psihološko poreklo, za razliku od fizičkog.

– Neki pacijenti dobiju visoku temperaturu kada su izloženi emocionalnim događajima, dok drugi imaju nisku temperaturu koja traje mesecima, pa čak i godinama, bilo tokom ili nakon situacija koja je dovela do hroničnog stresa – objašnjava dr Oka.

Istraživanje objašnjava da “mehanizam psihogene groznice još uvek nije u potpunosti shvaćen”, ali dodaje da su studije sprovedene na životinjama pokazale da psihološki stres može povisiti ili sniziti telesnu temperaturu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here