Da li ste lenja devojka?

Koža pati kad je pod šminkom
 

"Što duže i češće spavate našminkani, to više štetite svojoj koži", kaže profesor dermatologije sa klinike "Maunt Sinaj" u Njujorku, Dženet Graf. "Naša koža, kao i ostatak tela, ima određeni cirkadijalni ritam. Noć je za kožu najvažnija, jer je to vreme kada se ona obnavlja, dok šminka na koži tokom noći onemogućava taj proces i oštećuje kožu".

 

Doktor Graf naglašava da što češće pravite ovu grešku "lenjih devojaka", kako je ona naziva, to više štetite svojoj koži, ali negativne efekte ostavlja i to što ponekad prespavate našminkani.

 

Puder

Puder potencijalno može da ošteti vašu kožu, u zavisnosti od načina kako ga nosite. "Ukoliko puder stavite ujutru i nosite ga tokom celog dana, a zatim ga uveče ne skinete, to je veoma opasno jer se sva prljavtina i zagađivači sakupljeni tokom dana zadržavaju na vašoj koži".

 

Maskara

Neke devojke maskaru maskaru ne skidaju uveče jer tvrde da im trepavice tako lepše izgledaju ujutru, a druge jer ih ponekad mrzi da to urade. "Čestice maskare iritiraju oči tokom noći, pa lako može doći do infekcije i eventualnog razvoja konjuktivitisa", naglašava dr Graf. Takođe, ako ne skidate maskaru pre spavanja, znajte da će vam trepavice postati krte i lako će se lomiti, opadati i prorediti.

 

To što znate koliko je loše spavati sa šminkom na licu, ne znači i da vas nikada neće mrzeti da to uradite. Zato, devojke, najbolje je da proizvode za skidanje šminke držite negde pored kreveta, kako bi vam bili pri ruci.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime