Da li su silikoni opasni

0

25. STR. – PORODICA – PONEDELjAK – 14. JUL, 2014. GODINA

Stručnjaci tvrde da za sada nema medicinskih dokaza koji bi ukazivali da silikoni utiču na pojavu karcinoma dojke. Ipak, zabrinjava činjenica da sve veći broj 18-godišnjakinja koje nisu rađale, a ni dojile, silikonima povećava svoje grudi!
Nepoznato je, makar u medicinskim krugovima, kako se implantati ponašaju tokom trudnoće i dojenja. Estetski hirurzi sve češće i revnosnije tvrde da se proteza stavlja ispod grudnog mišića i da ne može da utiče na funkcije tkiva grudi, pa ni na mlečne žlezde. dojke.
Ipak, većina lekara skreće pažnju da silikonski implantati onemogućavaju rano otkrivanje karcinoma dojke – mamografijom. Silikoni otežavaju čitanje rendgenskog snimka jer prave senke koje blokiraju mamografsku sliku. Što su veći implantati, veća je i senka na mamografskom snimku. Tako je i nemogućnost zdravstvenog praćenja dojki u koje su ugrađeni silikoni – ograničeno. Zato se kod žena sa silikonskim protezama praćenje radi u kombinaciji magnetne rezonance i ultrazvuka dojki, što je desetostruko skuplje.
Nažalost, kasnije otkrivanje malignih promena podrazumeva i odocneli početak lečenja. Zato se damama koje imaju silikone u grudima, da na kontrolu idu kod iskusnih onkologa, koji tačno znaju koje metode će koristiti prilikom pregleda dojki.

Britanke sa silikonima – traže nadoknadu
Čak 30.000 Britanki koje su stavile silikone do juna 1993. godine su se prijavile za novčanu nadoknadu ukoliko u narednih 30 godina budu imale bilo kakav zdravstveni problem u vezi sa silikonskim implantatima. Nakon vćeg broja tužbi, 60 američkih proizvođača silikonskih implantata izdvojilo je 2,73 milijarde funti za ovu novčanu nadoknadu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here