Zanimljivo je da mačke mjauču na više načine i da je svaki “mjauk” namenjen određenoj stvari koju žele. Isto tako, mjauču najviše u blizini svog vlasnika. Zašto je to tako?

Mnogi milse da mačke stalno mjauču i da takve zvukove koriste i kada se međusobno sporazumevaju, ali to nije istina. Ako obratite pažnju, uočićete da mačke međusobno ispuštaju totalno drugačije zvukove i da se karakteristični mjauci uopšte ne čuju. Naučnici su ovo odavno primetili i hteli su da vide, šta zapravo mačije mjaukanje znači.

Kada se mačići omace, oni mjaukanjem zovu svoje majke. Ti mjauci privlače pažnju majke koja ih hrani, kupa i neguje. Dakle iz ovog razloga, mačke mjaukanje doživljavaju kao zvuk pomoću kojeg traže nešto. Zbog toga mjaukanje koriste samo u prisustvu svojih vlasnika, jer od svojih vlasnika zavise, te im na taj način traže hranu, vodu, maženje ili nešto drugo.

Naučnici su utvrdili da mačke u 90% slučajeva mjauču samo zbog svojih vlasnika i da je to njihov univerzalni jezik za sporazumevanje sa ljudima. Takođe je utvrđeno da svaka mačka mjauče drugačije, te da one koriste različite mjauke za različite stvari.

Tako na primer: Mačka će na jedan način mjaukati kada traži hranu, a kada želi da se mazi koristiće potpuno drugi mjauk.

Zaključak: Kada sledeći put čujete vašeg krznenog ljubimca kako mjauče, znajte da se on obraća specijalno i samo vama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here